Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-001 (Vallès Oriental )

Punts de referència:

Cementiri de Santa Mª de Martorelles - Can Girona - Font de la Mercè - Dolmen de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font del Llorer - Dolmen de Castellruf – Poblat ibèric de Castellruf – Cementiri de Santa Mª de Martorelles.



Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,8 Km 2h 50' 155 m 456 m 372 m 372 m Fàcil A trams Si 5-02-2012

Descripció:

Aquest itinerari cíclic té una primera part suau que ens permet veure diferents ecosistemes com les vinyes, o el bosc de ribera del torrent de Can Gurri al voltant de la font de la Mercè. Després pugem per l’alzinar per visitar el dolmen i la font de Can Gurri, on podrem descansar sota l’ombra del seu immens pollancre. A partir d’aquí pujarem una mica més per l’alzinar, visitarem el dolmen de Castellruf i assolirem la segona alçada del terme municipal de Santa Maria de Martorelles: el turó de Castellruf amb les seves restes històriques i les immillorables vistes sobre el Vallès, la serralada litoral, i les serres prelitorals. Ara només ens quedarà descendir tot passant per l’antiga pedrera, el nucli urbà i continuar fins el cementiri. 

La font de la Mercè sempre raja, la font de Can Gurri i la font del Llorer tenen un cabal molt condicionat per les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada a les portes del cementiri de Santa Maria de Martorelles on davant mateix podem deixar el vehicle. S'hi accedeix per la carretera BV-5006 que vé de Martorelles. Abans d'entrar al nucli urbà ens desviem l'esquerra per un carrer asfaltat, de sguida deixem les escoles a mà esquerra i uns metres més endavant trobem el cementiri.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Agafem un camí a l’esquerra entre vinyes per anar a veure una cisterna (antigament en aquests dipòsits es preparava un insecticida químic per lluitar contra la fil•loxera, actualment serveixen per emmagatzemar l’aigua). Desfem el camí i retornem al que portàvem, uns metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, caminem uns metres pel torrent. Arribem a una bifurcació, deixem a la dreta el corriol amb la cadena que va per l’interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona i pugem recte pel torrent, una mica més tard el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers. Arribem a una pista perpendicular que fem a la dreta tot seguint uns indicatius cap a la font de la Mercè, Castellruf i el castell de Sant Miquel.

1 10'
0,8 Km
182 m 41.5252,2.2604Clica per veure'n la ubicació. Can Girona
Masia rehabilitada com a casa de colònies.

Deixem la masia a la dreta i pugem per la pista, trobem marques del GR 97.3 i d’un sender local. Deixem una gran bassa d’aigua cilíndrica a la nostra dreta. Deixem un camí a l’esquerra, i continuem per la pista, una mica més tard baixem lleugerament. Arribem a una bifurcació, pel camí de l’esquerra senyalitzat amb un pal indicatiu aniríem al Castell de Sant Miquel, nosaltres anem recte seguint els indicatius de la font de la Mercè i de Castellruf. A la nostra dreta tenim el torrent de Can Gurri.

2 25'
1,8 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.



Continuem per la pista en pujada, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Trobem un corriol a l’esquerra, i dos camins enfront amb cadena. Agafem el camí de l’esquerra (no GR ), pugem pel sauló erosionat entre alzines, una mica més tard deixem corriol a la dreta descendent, continuem pujant, deixem un altre corriol a l’esquerra, i més tard un altre a la dreta. Després deixem un camí a l’esquerra amb una cadena que ens portaria al castell de Sant Miquel. Continuem amb la pujada, a la dreta veiem una clariana de la que surt un corriol que ens portaria a la font de Can Gurri, just en un tram amb molta pendent. Com a referència trobem un gros pi pinyer a l’esquerra amb un cartell que ens avisa sobre l’ensinistrament de gossos de caça. Deixarem aquest corriol, ja que primer pujarem per la pista per anar a buscar el dolmen. La pujada és sostinguda, deixem un corriol a l’esquerra. Caminem uns metres més, just a l’alçada d’un pi pinyer amb un cartell blanc i negre de caça, ens surt un corriol a l’esquerra marcat amb fites, l’agafem.

3 1h 20'
3,5 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.











Hem de retrocedir fins a la clariana d’abans. Agafem el corriol a l’esquerra senyalitzat amb pals liles del parc, entrem en un bosc tancat i ombrívol.

4 1h 30'
4,1 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.




Passada la font trobem tres camins, pugem pel de la dreta, que després es bifurca i hem d’anar a l’esquerra, fins a arribar a un altre. El corriol és costerut, mig tapat per la vegetació i molt erosionat per l’aigua. Sortim a una clariana amb una torre elèctrica a la dreta, deixem un corriol a l’esquerra i pugem recte pel camí més marcat. Pugem una estona i agafem el primer corriol que trobem a la dreta que ens fa baixar.

5 1h 40'
4,5 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.











Retrocedim fins al camí principal i continuem pujant. Sortim a una pista gran que fem a la dreta (pista per la que ens ha portat abans al dolmen de Can Gurri). Anem per l’alzinar, arribem a una bifurcació, deixem el camí de l’esquerra i dels dos de la dreta agafem el més ample (dreta). Comencem a baixar al poble, per un alzinar amb brucs més eixut que els anteriors, ja que rep més insolació. Veiem Castellruf enfront nostre, deixem un corriol a l’esquerra. Arribem a una pista perpendicular que agafem a la dreta, caminem uns metres i veiem un pal indicatiu i un corriol a l’esquerra, pugem.

6 2h
5,8 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
El trobem a pocs metres del poblat ibèric homònim. Es tracta d'una cambra quadrangular formada per 6 blocs granítics, oberta cap al Sud-oest i de 1,6 metres de llargada per 1,5 metres d'amplada.















Baixem al camí principal i pocs metres després arribem a una trifurcació: a la dreta baixaríem a la font de la Mercè, nosaltres agafarem el de l’esquerra que ens durà al poble passant per la pedrera d’en Gallemí, però primer pujarem al cim de Castellruf pel corriol central. Pugem pel corriol boscós fins a una sitja amb uns murs laterals, agafem un corriol a l’esquerra i pugem per sobre roques amb líquens.

7 2h 10'
6,2 Km
459 m 41.5147,2.2662Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de Castellruf
Es troba situat al turó del mateix nom, una elevació de la Serralada de Marina de 459 m. d’alçada, a l’àrea geoestratègica de separació entre les planes del Vallès i la costa del Maresme. Amb una posició de predomini sobre bona part del Vallès Oriental i amb visió directa d’un tram del Besòs. Les restes patrimonials són conegudes a partir de les notícies que Serra Ràfols difongué en els reculls sobre els poblats ibèrics del Maresme. Les seves restes s'estenen pel cim i el vessant est i tenen una extensió aproximada de 0,5 Ha. El poblat estava envoltat per dues muralles, la primera protegia la part superior i la segona transcorria uns 13 metres per sota.





Som al cim, trobem un petit belen. Descendim fins a la base del turó i agafem la pista de la dreta (abans ens quedava a l’esquerra) i comencem a descendir. Poc després deixem un corriol a l’esquerra senyalitzat amb fites que ens portaria a la font de la Teula, a l’esquerra veiem tota la zona boscosa. Passem sota la línia elèctrica. Deixem un camí amb cadena a la dreta, i més tard un corriol a l’esquerra. Arribem a una clariana, si caminem uns metres a l’esquerra tenim unes vistes per sobre de la pedrera. Tornem a la pista i baixem fent ziga-zagues. Deixem un altre camí a la dreta, veiem la pedrera a la nostra esquerra. A l’esquerra del camí trobem una altra cisterna utilitzada en la lluita contra la fil•loxera. Anem baixant. Deixem corriol i runes a la dreta, entrem a la pedrera, veiem antigues construccions a l’esquerra, deixem un altre corriol a l’esquerra i més runes. Sortim de la pista, passem una cadena i ens trobem a un carrer asfaltat que fem a la dreta, deixem la masia Can Ferriols a la dreta i continuem fins la plaça Joan Matons, deixant a l’esquerra el casc històric. Baixem pel carrer Josep Anselm Clavé, allunyant-nos del poble, conforme baixem veiem l’església a la nostra esquerra. Deixem el carrer Ponent a la dreta, un parc infantil, i el carrer Poal també a la dreta, i girem a la dreta pel següent carrer (al inici trobem un mapa de la Serralada Litoral). Uns metres més enllà està el cementiri.

F 2h 50'
8,9 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Arribem al final d’aquest recorregut.