Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-053 (Cerdanya)

Punts de referència:


Ermita del Remei (Bolvir) – Els Llosers – Torrent dels Estanys - Torrent dels Agustins – Devesa de Sallens – Font del carrer dels Segadors – Font de la plaça de l'Onze de Setembre – Església de Santa Cecília – Capella de la Mare de Déu de l'Esperança - Font de la Plaça – Font del carrer del torrent dels Agustins – Ermita del Remei.

[Font de la Vall (1ª) – Font de la Vall (2ª) ].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,7 Km 1h 45' 1.110 m 1.196 m 88 m 88 m Fàcil Si Si 13-08-12

Descripció:

L'excursió proposada avui és una passejada per les inmediacions de Bolvir, seguint la ruta número "19" dels senders de Cerdanya, també anomenada “De l'aigua”. Començarem a les portes de l'ermita del Remei i anirem seguint el curs de la sèquia de la Solana fins la Devesa de Sallens, passant pels Llosers i el torrent dels Agustins. Després entrarem al poble de Bolvir on visitarem l'església de Santa Cecília i diferents fonts que trobarem al pas. Ja per acabar tornarem a l'ermita del Remei on tenim aparcat el cotxe.

Fora de l'excursió ens aproparem a la font de la Vall, a uns 500 metres de l'ermita del Remei, on hi ha una zona d'esbarjo.

Trobarem molta aigua a la sèquia i als torrents, peró les fonts per beure estan dins el nucli urbà de Bolvir.


Aproximació:

Iniciarem la passejada a les portes de l'ermita del Remei, situada al camí Ral (petita carretera que va de Sant Martí d'Aravó a Bolvir), al costat mateix del conegut hotel La Torre del Remei, prop de la carretera N-260 (de Puigcerdà a la Seu d’Urgell).


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.



Itinerari:

0 0h
0 Km
1.151 m 42.4199,1.8902Clica per veure'n la ubicació. Ermita del Remei (Bolvir)
Temple que substitueix una antiga capella on s'hi aturaven els pelegrins del camí de Sant Jaume. S'hi venera una imatge policromada de la Verge del Remei, del segle XVII. L'església és d'estil historicista, en el seu vessant d'influència florentina. Hi destaca el gran cimbori poligonal coronat amb una estil•litzada coberta piramidal.




















Tenim l'ermita a la dreta, comencem a caminar per un camí asfaltat que surt de l'esquerra de l'ermita en direcció nord, obviant tots el camins que menen a banda i banda durant 1 Km. Arribem a un encreuamant de camins; nosaltres agafem un petit corriol que surt de l’esquerra, fent un gir de quasi 180º. El caminet està ben definit ja que a la dreta tenim camps de conreu i a l’esquerra la sèquia coberta d’arbres i vegetació. Uns 350 metres més endavant ja veiem un pal indicador, estem en els Llosers.

1 20'
1,2 Km
1.189 m 42.4273,1.8862Clica per veure'n la ubicació. Els Llosers
Des d'aquest punt podem observar una magnífica vista de la Cerdanya. Aquí era on, antigament, es treia la llosa que nodria tota la construcció de la Cerdanya. Posteriorment fou una pedrera on s'hi extreien pedres per la construcció i altres necessitats.

Continuem i al cap de 300 metres trobem el torrent dels Estanys.

2

1.185 m 42.4278,1.8844Clica per veure'n la ubicació. Torrent dels Estanys
Aquest torrent desemboca al riu Segre. En aquest punt podem veure un aqüeducte per on la sèquia travessa el torrent.
















Un cop a l’altre banda del torrent ascendim i canviem de direcció, ara ho fem en direcció sud. Seguim pel camí traçat una estona més per dins el bosc fins que sortim a la solana. Veiem el poble a la nostra esquerra, passem enmig de dos dipòsits d’aigua. El camí revira cap el nord, continuem fins que trobem un edifici on hi tenen cavalls. D’aquí baixa un camí que ens condueix al torrent dels Agustins.

3 45'
2,8 Km
1.186 m 42.4286,1.8764Clica per veure'n la ubicació. Torrent dels Agustins
Aquest torrent prové de la Devesa Canal i transcorre fins al poble de Bolvir pel mig d’una verneda. Les primeres captacions d’aigua de Bolvir es van agafar d’aquest torrent. Després de travessar tot el poble el torrent desemboca al Torrent dels Estanys.












Des d’aquí travessem el torrent per un pont de fusta i seguim pel costat de la sèquia on hi trobem una frondosa vegetació i una part de l’antiga canalització de la sèquia. Hem canviat de direció dirigint-nos ara cap el sud. En aquest tram tenim la sèquia a la dreta. Sortim altre cop a la solana, trobem un banc fet amb pissarres a la dreta, de seguida el camí esdevé una pista. Deixem una petita construcció a la dreta i seguim uns 350 metres més fins que trobem una cruïlla de camins amb un pal indicador; nosaltres seguim en direcció a la Devesa de Sallens que queda a uns 650 metres. En aquest últim tram tenim la sèquia a l’esquerra.

4 1h 15'
4,6 Km
1.181 m 42.4209,1.8687Clica per veure'n la ubicació. Devesa de Sallens
Zona reforestada l’any 1950 per Icona. Actualment és un petit bosc a la part alta del poble. Des d’aquí podem observar muntanyes com la Tossa d’Alp o la impressionant Serra del Cadí.L’espai està arranjat i condicionat com a zona d’esbarjo, amb bancs i taules.












Aquest és el final de la “Ruta de l’aigua”. Per tornar hem de desfer el camí fins la primera cruïlla on ens desviem a la dreta i baixem cap el poble de Bolvir. Aprofitem el nostre pas per la població per aturar-nos a visitar diferents llocs d’interès.

5

1.161 m 42.4192,1.8767Clica per veure'n la ubicació. Font del carrer dels Segadors
Situada al capdamunt del carrer dels Segadors, en un racó d’una petita zona ajardinada. Desconec si la font és natural o de xarxa, peró fa pensar que és natural donat que la primera casa del carrer, dins la seva propietat, té una font que sempre raja abundantment; fàcilment podria tractar-se de la mateixa beta. La paret de la font és una roca de granit d’on surt una aixeta de pulsador. L’aigua cau en una pica rectangular de granit que descansa sobre una base de pedres lligades amb ciment. La font queda sota uns arbres, donant una sensació de frescor.


 
6

1.147 m 42.4197,1.8783Clica per veure'n la ubicació. Font de la plaça de l'Onze de Setembre
Es troba a la plaça de l’Onze de Setembre, pocs metres pel damunt de l’església de Santa Cecília, dins un jardí. Es tracta d’una font d’aigua de la xarxa municipal. La paret de la font és una gran roca sense treballar d’on hi surt una aixeta de llautó. L’aigua cau en una pica quadrada feta amb pedres.








 
7 1h 30'
5,6 Km
1.145 m 42.4197,1.8787Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Cecília de Bolvir
Documentada des del segle X, durant l'edat mitjana va pertànyer al monestir de Cuixà. L'edifici que ens ha pervingut és de finals del segle XII. Té una sola nau, allargada i capçada amb un absis semicircular, decorat amb un fris dentat sobre mènsules esculpides com a caparrons. Les capelles laterals, així com el campanar de torre, són obra d'època tardana (segles XVI-XVII). El campanar té planta quadrada, és de tres pisos i s'assembla als de Balltarga, Prullans i Saneja. És notable la portalada, amb tres arquivoltes en degradació intercalades amb arcs toroïdals sobre columnes. Aquestes tenen capitells esculpits amb caps humans, lleons i ocells. A l'interior hi a un retaule gòtic del segle XV procedent de la Capella de la Mare de Déu de l'Esperança.
8

1.140 m 42.4194,1.8789Clica per veure'n la ubicació. Capella de la Mare de Déu de l'Esperança
Petita capella amb un gran campanar d'espadanya situada al costat de l'església de Santa Cecília. És del segle XIV però reformada en època moderna. D'ella procedeix el retaule gòtic, del segle XV, que es pot contemplar actualment a l'església parroquial. Al mig d'aquest retaule hi ha un nínxol on hi ha una reproducció de la desapareguda imatge de la Verge de Bolvir, romànica, del segle XIII i que era una talla de 50 cm policromada. Va ser cremada com tantes altres l'any 1936.















 
9

1.114 m 42.4180,1.8799Clica per veure'n la ubicació. Font de la Plaça de Bolvir
Font d’aigua de xarxa, de recent construcció, situada en una de les cantonades de la plaça del poble. La paret de la font està adossada a la d’una casa i és de pedres del pais lligades amb ciment. La pica és de granit, ovalada i descansa sobre una base també de pedres del pais.









 
10

1.113 m 42.4182,1.8811Clica per veure'n la ubicació. Font del carrer del Torrent dels Agustins
Ubicada a la cantonada entre el carrer del torrent dels Agustins i el carrer Antoni Elias. És una font amb aigua de xarxa. Està construïda sota un porxo de fusta, en el racó format per les dues parets, totes elles de pedres del pais. La pica és de granit ovalada i descansa damunt d’una plataforma de pedres.











Ara només queda continuar pel carrer Antoni Elias, enllaçar amb el camí Ral i seguir-lo uns metres fins l’ermita del Remei.

F 1h 45'
6,7 Km
1.151 m 42.4199,1.8902Clica per veure'n la ubicació. Ermita del Remei

Inici i final d’aquest itinerari.





Acabada l’excursió agafem el cotxe, baixem un centenar de metres fins la carretera N-260, la creuem i agafem la petita carretera que condueix a Talltorta. A uns 600 metres ja veurem un aparcament a la dreta i una zona d’esbarjo a l’esquerra; deixem el cotxe. Al marge dret, a peu de carretera, tenim la font de la Vall.

11

1.112 m 42.4145,1.8876Clica per veure'n la ubicació. Font de la Vall (1ª)
Situada a peu de carretera, al marge dret en direcció a Talltorta. L’aigua brolla per un tub de plàstic que surt d’unes pedres i després cau en un petit forat rodó, de no més d’un pam de diàmetre. L’aigua sobrant desaigua directament pel voral de la carretera. A pocs metres d’aquí, a l’altre banda de la carretera, dins la zona d’esbarjo, hi ha l’altre font.







 
12

1.109 m 42.4144,1.8880Clica per veure'n la ubicació. Font de la Vall (2ª)
Es troba dins la zona d’esbarjo anomenada “Font de la Vall”, a escasos metres de la font original. Aquesta posiblement s’alimenta de la mateixa beta que la primera. La font està construïda amb una única roca de granit treballada, que descansa directament a terra. Se li ha donat forma de cadireta, amb una cara plana on hi ha una aixeta amb la cara d’un animal i una pica de forma arrodonida.