Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-097 (Maresme)

Punts de referència:


Parc de l'antic camp de futbol (Tiana) - Can Roca - Font de Can Roca - El Rocar - Coll de Vendrans - Turó del Bessó - Les Comunes - Font de Can Ballús - Ermita de la Mare de Déu de l'Alegria - Font de l'Alegria - Font de Can Gosch - Font de Can Comes - Parc de l'antic camp de futbol.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9 Km 2h 20' 61 m 273 m 329 m 329 m Fàcil Si Si 24-05-2013

Descripció:

Plàcida excursió que transcorre majoritàriament per pistes del parc de la serralada de Marina. L’itinerari és senyalitzat com a sender local SL-C-96, blanc sobre verd, que recorre per pistes i corriols la part oriental de Tiana, el carener del Rocar i els voltants de l'ermita de la Mare de Déu de l'Alegria. El camí marxa entre boscos de pi pinyer, vinyes i camps de conreu; un suau paisatge mediterrani amb algun tram de pendent pronunciada. Un agradable passeig rural al costat mateix de la conurbació barcelonina. Durant la passejada tindrem ocasió de conèixer cinc fonts.


Aproximació:

L’itinerari té l’inici a Tiana, al parc de l’antic camp de futbol, a prop del passeig de la Vilesa. S'hi arriba per la carretera BV-5008 que creua Tiana. Si s'entra pel sud de la vila serà per la sortida 23 de la B-20 o bé es pot entrar pel nord venint de la B-500 o carretera de la Conreria.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
95 m 41.4782,2.2703Clica per veure'n la ubicació. Parc de l'antic camp de futbol (Tiana)
    Comencem la caminada al parc de l’antic camp de futbol, a prop del passeig de la Vilesa, on podem observar tot un seguit d’edificacions de la darreria del segle XIX i primeres dècades del XX, que conformen el primer eixample de la vila.


Anem fent camí pel carrer Escalfapé, sempre avall. A l'arribar al capdavall del carrer ja veiem el primer pal indicador de la ruta, amb les seves marques verdes i blanques corresponents al sender SL-C-96, que ens anirà guiant durant bona part del recorregut. Aquí girem a la dreta, en direcció a la riera, per una pista apta pels vehicles motoritzats. Caminem uns metres pel mig de la riera, en direcció sud, cap al mar. De seguida el nostre camí deixa la riera abaix a la dreta. Uns 250 metres més endavant, obviant qualsevol camí que ens meni, arribem a Can Roca on trobem la primera de les fonts d'avui.

1 10'
0,6 Km
65 m 41.4758,2.2733Clica per veure'n la ubicació. Can Roca
    Masia de planta quadrada amb teulada a quatre vessants i alguns cossos annexos adossats. És un edifici molt compacte, amb aspecte de fortalesa, que formava part de la hisenda de la Ciutadella. Conserva una finestra gòtica del segle XVI que té uns rostres esculpits als brancals. Modernament ha estat convertida en restaurant. Unes escales que surten de la portalada d'entrada ens condueixen a la font.





 
2

65 m 41.4758,2.2732Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Roca
    Localitzem la font al costat mateix de la masia de Can Roca, actualment restaurant. Per accedir-hi ens situem a la portalada d'entrada al pati de la masia, des d'on surten unes escales que baixen a uns horts; només cal baixar mitja dotzena d'esglaons i, a mà dreta, darrera el muret que protegeix les escales, trobem la font. Es tracta d'una antiga font, del 1760, tal com es pot veure en el gravat del dSi vols descarregar-te el TRACK de la caminada,amunt de la font. L'aigua brolla generosament per la boca d'una cara de persona esculpida en una pedra, cau en una pica rectangular d'obra i després passa a un parell de safareigs que queden tot seguit.



Continuem pel mateix camí, planer. Tenim conreus a banda i banda, deixem algun camí que porta a finques particulars. Al cap d'uns 450 metres arribem al torrent de Can Gil, on tenim canyes i restes de vegetació de ribera. S’observa la presència d’espècies forànies, com les cotorres argentines i les atzavares. Una suau pujada ens porta fins al barri de la Virreina on girem a l'esquerra seguint el carrer Nou de la Virreina. Al final d'aquest carrer, a mà dreta, trobem un punt d’informació del Parc de la Serralada de Marina (41.4770,2.2786)Clica per veure'n la ubicació. i poc després una parada de bus i una cruïlla de carrers. Des d'aquí agafem un corriol que trenca a l’esquerra, deixant a la dreta un camp de futbol. Seguim les fites que travessen uns camps amb ginestes i després d’una pujada suau arribarem fins a una pista on hi ha una pineda amb brolles i un parell de magnífics exemplars de boles granítiques. Tot seguint la pista arribem a una corba tancada amb un encreuament des d’on surt el camí del Mig d’Alella. Seguim a l’esquerra el camí que careneja i ens enfilem per una pujada costeruda que ens condueix a un turó amb blocs granítics dispersos, el Rocar.

3 50'
3 Km
202 m 41.4843,2.2799Clica per veure'n la ubicació. El Rocar
    Aquesta serralada està constituïda en gran part per materials granítics, que formen relleus alineats paral•lelament al mar, amb pendents suaus i carenes aplanades, on s’han encaixat un seguit de rieres en sentit transversal. El modelat del paisatge comporta dos processos: la meteorització i l’erosió. La meteorització degrada les roques per via física i química. En aquesta zona predomina la química; l’aigua, carregada de diòxid de carboni atmoSi vols descarregar-te el TRACK de la caminada,sfèric, provoca l’alteració del granit i forma un mantell de sorra, anomenat sauló. La meteorització química pot actuar mitjançant una descamació i formar un relleu en boles granítiques: nuclis granítics no alterats que apareixen quan els agents erosius (aigua, vent...) han escombrat el granit desfet (sauló) que els envoltava. De vegades es formen blocs amb formes més o menys cúbiques (blocs granítics).


Aquí podem gaudir d’unes belles panoràmiques del Maresme, Sant Mateu i el mar, d’una banda, i el terme de Tiana i el Barcelonès, de l’altra.

Continuem encara amb la pujada. El passeig per la carena creua el coll de Vendrans (41.4909,2.2814)Clica per veure'n la ubicació. i ens condueix fins a un encreuament de camins al peu del turó del Bessó (41.4913,2.2825)Clica per veure'n la ubicació. , envoltat de conreus de vinyes que s’estenen cap a la vessant meridional d’Alella. Abans de la verema veurem les vinyes i els seus ceps de pansa blanca i rosada esperant la propera veremada. Des del coll de Vendrans anem carenejant i, a l’alçada de la urbanització (terme d’Alella), girem cap a l’esquerra; sense perdre alçada seguim el corriol tot vorejant el vessant de la muntanya fins al turó. Ens trobem en un paisatge on predominen matolls, prats secs i restes de troncs testimonis del pas del foc que va cremar gran part del terme de Tiana l’estiu de 1994. Al cap d’un quart d’hora arribem a una petita carena on podem gaudir d’una bona vista de l’itinerari transcorregut i del que ens queda per recórrer. Travessem la zona de les Comunes (41.4952,2.2717 )Clica per veure'n la ubicació. , on hi ha una zona de fauna salvatje, amb pujades curtes però feixugues. Arribem a un camí ample que ens talla i que prenem a l'esquera, en baixada. Uns 500 metres més avall anem a petar a una pista que ens talla, és el camí que porta a Can Ballús. Nosaltres ens hi desviem un centenar de metres a la dreta per conèixer la font de Can Ballús.










4 1h 45'
6,7 Km
180 m 41.4906,2.2698Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Ballús
    Situada a escassos 150 metres al nord-oest del cementiri de Tiana, al marge dret del camí que porta a Can Ballús. La font és una construcció de pedra amb forma de caseta de pastors, malauradament eixuta i abandonada. L'aigua devia rajar per un tub que ara està aixafat, situat a la paret del fons. Al terra encara s'hi poden observar les restes del que seria el bassal que recollia l'aigua i, ja fora del petit edifici, una canal oberta de maons.







Retrocedim els últims 100 metres i continuem en sentit sud-est, tenint a la nostra dreta la part alta del cementiri. A l'esquerra ja veiem el campanar de l'ermita de l'Alegria. De seguida arribem a una cruïlla de camins on, a mà dreta, ens queda l'entrada al cementiri. Aquí agafem el camí que marxa en direcció llevant. En pocs metres som a l'ermita de la Mare de Déu de l'Alegria i a la seva font.

5 1h 50'
6,9 Km
170 m 41.4890,2.2713Clica per veure'n la ubicació. Ermita de la Mare de Déu de l'Alegria
     És l'antiga església parroquial de Tiana i com a tal està documentada des del 1018 i sembla que va ser construïda sobre les restes d'una vil•la romana. Un nou temple romànic va ser consagrat el 1104. L'edifici actual és del segle XVI, si bé molt reformat i ampliat durant el segle XVIII (a la façana hi ha la data de 1729). Els documents més antics que fan referència al culte a la Mare de Déu de l’Alegria són de la segona meitat del S. XVII.Té una nau rectangular capçada amb absis poligonal i un campanar de torre que té finestres apuntades i coberta piramidal a quatre vessants. L'interior és decorat amb pintures murals d'Ignasi Serra Goday, del 1970. 





















6

170 m 41.4891,2.2712Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Alegria
    Es troba al pati d'entrada de l'ermita de la Mare de Déu de l'Alegria, adossada al mur que sosté una vinya situada al damunt. El mur és tot de pedra, tant llarg com el pati. Al mig està ubicada la font, endarrerida respecte el mur i emmarcada amb una volta de pedra. Actualment l'aigua raja per una aixeta de polsador de llautó i cau en una pica allargada de pedra picada; antigament ho feia per un tub que queda sota l'aixeta.








Des de l’ermita obviem les marques del sender SL-C-96 que continuen en sentit sud i prenem la pista que marxa cap a ponent, anomenada "camí del Cementiri". Uns 550 metres més endavant creuem la riera per un pont i arribem al carrer Gosch que fem a l'esquerra, en pujada. Deixem un carreró a l'esquerra i, al següent carrer, girem a l'esquerra. A la cantonada deixem Can Gosch, una casa molt antiga. 20 metres després tornem a girar a l'esquerra. Des d'aquí baixem per unes estretes escales que surten de la nostra dreta i que porten a la riera. De seguida trobem la font de Can Gosch a mà esquerra, sota un cirerer i al costat d'un safareig.

7 2h
7,5 Km
154 m 41.4881,2.2661Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gosch
    Localitzada al nord de la població, dins el veïnat de Can Gosch, al costat de les escales que baixen a la riera, sota un cirerer. La font consisteix en un tub que surt del mur esquerra de les escales per on raja l'aigua que cau en una petita pica quadrada d'obra i després va a parar a un safareig, també d'obra, que hi ha a sota. Actualment, la font no raja pel seu broc, deu estar canalitzada.








Continuem baixant per les escales uns metres, les escales s'acaben i esdevé un corriol estret descendent que, enmig d'horts i fent ziga-zagues, ens porta fins la riera. Un cop baix el torrent el seguim en direcció sud-est, passem per sota d'un pont i seguim riera avall, tenint uns horts a mà dreta. Al cap d'uns 180 metres anem a parar a un carrer asfaltat, carrer de la riera d'en Font, que seguim a l'esquerra, en direcció sud. Uns 80 metres després som a la font de Can Comes, que ens queda a l'esquerra.

8 2h 5'
8 Km
113 m 41.4855,2.2699Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Comes
    Es troba al marge esquerra de la riera d'en Font, uns 80 metres més avall d'on comença a estar pavimentada, en un eixamplament de la mateixa, sota Can Jordana. El frontal de la font, fet amb petites pedres de colors formant un mosaic, queda endarrerit respecte la façana principal per una volta d'obra, on l'aigua brolla generosament per un broc metàl.lic, cau en una pica semicircular que descansa a terra i és canalitzada fins un safareig situat a uns 10 metres de la font i cobert amb una teulada de teules. La façana principal està decorada amb diferents plafons fets amb pedretes i rajoles de colors. El conjunt de la font queda protegit de la riera per un bancal d'obra i maons. També disposa d'una taula rodona de pedra. Sembla ser que l'última restauració d'aquesta font correspon a l'any 1976, tal com està gravat al capdamunt de la volta.




















Prenem les escales que surten de la font i que ens porten al carrer Jordana, que queda al damunt de la riera. Anem avançant per aquest carrer en sentit sud-est, seguim pel carrer del Cals Frares fins enllaçar de nou amb les marques blanques i verdes corresponents al sender SL-C-96 que seguim. Ara només ens queda seguir les marques fins el punt de partida per completar aquest itinerari circular.

F 2h 20'
9 Km
95 m 41.4782,2.2703Clica per veure'n la ubicació. Parc de l'antic camp de futbol (Tiana)

Inici i final d'aquesta caminada.