Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-099 (Maresme, Barcelonès i Vallès)

Punts de referència:


Alberg de La Conreria (Tiana) – Coll de Fra Rafel - Turó de Fra Rafel - Coll de la Jeia d'en Pujol - Turó de la Coscollada – Coll de Lliçà - Poblat Ibèric de les Maleses – Font de l'Amigó – Alberg de la Conreria.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,3 Km 2h 5' 285 m 462 m 285 m 285 m Fàcil A trams Si 9-06-2013

Descripció:

Caminada que comença a l'alberg de la Conreria, al coll de Montalegre. Anirem carenejant per la Serra de Marina, fins arribar al poblat ibèric de Les Maleses. Des d'aquí baixarem a la font de l'Amigó per tornar al punt de partida per la solella. Aquest itinerari trancorre en gran part per la carena, a través de pistes i corriols, amb bones vistes del Maresme i del Barcelonès.

Podem trobar aigua a la font de l’entrada de l’alberg i a la font de l'Amigó.


Aproximació:

Prendrem com a punt de partida l'actual alberg de la Conreria, antic Seminari. S’hi accedeix per la carretera B-500 de Mollet del Vallès a Badalona. Pujant des de Molet, a l’arribar a dalt del coll de Montalegre, girem a la dreta en direcció a la font dels Castanyers, per l'antic camí de Sant Fost. A pocs metres a l'esquerra hi ha l'alberg de la Conreria, on podem estacionar el cotxe. També s'hi pot arribar en transpot públic; al coll de Montalegre el bus hi té una parada.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.












Itinerari:

0 0h
0 Km
320 m 41.4919,2.2523Clica per veure'n la ubicació. Alberg de la Conreria (Tiana)
Antic seminari ara remodelat com a casa de colònies.


Agafem el camí que frega les parets de les instal·lacions de l'alberg i que marxa en sentit sud-oest, seguint inicialment el GR-92 i les marques de color lila. Als pocs metres trobem una bifurcació de camins; el de l'esquerra segueix el GR i és el que farem de tornada, ara seguim recte, per una pista ampla. Anem fent cami, obviant altres camins que ens menen, sense deixar les marques de color lila. Després d'uns 600 metres estem a la vessant nord del turó de Fra Rafel (41.4902,2458)Clica per veure'n la ubicació. , que ens queda a l'esquerra. Passem pel coll de Fra Rafel (41.4907,2.2419)Clica per veure'n la ubicació. i pel coll de la Jeia d'en Pujol (41.4913,2.2384)Clica per veure'n la ubicació. , des d'on les vistes sobre el Barcelonès i el Maresme son esplèndides. Continuem avançant durant uns 900 metres fins arribar al turó de la Coscollada, que reconeixem per la seva torre de vigilància.

1 40'
2,4 Km
466 m 41.4921,2.2293Clica per veure'n la ubicació. Turó de la Coscollada
És el turó més alt de la ciutat de Badalona i fa de límit entre aquesta i Sant Fost de Campsentelles.












Continuem pel camí que duiem, ara en baixada, sense deixar les marques liles. Passem per sota la línea d'alta tensió i uns metres més avall som al coll de Lliçà (41.4921,2.2265)Clica per veure'n la ubicació. , d'on agafem un caminet a l'esquerra que s'endinsa al bosc. De seguida girem a la dreta per un altre camí que puja, sempre per dins el bosc. Uns 200 metres més amunt arribem a una cruïlla; el camí de l'esquerra l'agafarem per tornar, ara anem cap a la dreta, sense deixar el camí fins el poblat ibèric, que ens queda a 150 metres.

2 50'
3,1 Km
464 m 41.4937,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de les Maleses
El poblat ibèric de Les Maleses, ubicat a l'antiga Laietania, es troba al cim del Pi Candeler, dalt de la Serralada de Marina. Aquest cim, a la vegada, serveix de límit municipal entre els termes de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles. Des del poblat s'observa una immensa panoràmica, des de la qual es pot dominar visualment tot el Vallès, part del Barcelonès i part del Maresme. Així mateix té bona visibilitat sobre els massissos del Montseny, Montserrat i Prepirineu. Aquesta ubicació proporcionava als habitants del poblat iber, un gran control sobre el territori. Es pot situar el poblat entre els segles III i II aC. S'han efectuat diverses intervencions arqueològiques des de l'any 1928, però és des de l'any 2000, que el poblat està essent estudiat dins del projecte d'investigació arqueològica.

Un cop visitat el poblat retrocedim els darrers 50 metres fins l'última cruïlla. Aquí seguim pel camí que surt enfront nostre. Seguim sempre uns pals indicadors amb unes marques de color groc. El camí està arranjat amb travesses que ajuden a retenir les terres, malgrat aixó presenta una forta pendent i cal vigilar de no relliscar. Anem a petar a un camí perpendicular que ens talla, i que fem a l'esquerra, seguint durant uns metres el filat de la pedrera de la Vallençana que ens queda a la dreta. 160 metres de camí planer i deixem a l'esquerra un corriol que puja al poblat ibèric. Continuem pel camí durant uns 400 metres i anem a parar a la pista de la Carrerada que puja de la carretera de la Vallençana i arriba al turó de la Coscollada. Nosaltres creuem la pista i agafem un corriol davant nostre que en forta pendent baixa a trobar la font de l'Amigó, on segur que ens podrem refescar dons sempre raja.

3 1h 15'
4,4 Km
298 m 41.4881,2.2296Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Amigó
Localitzada al capdemunt del torrent de l'Amigó. Un mur fet amb pedres lligades fan de paret a la font d'on l'aigua sempre raja per un tub metàl.lic i cau directament a terra per desaiguar després al torrent. Al costat esquerra de la font hi ha disposat un bancal de pedra.













Ara agafem el camí que surt de la dreta de la font, enlairant-nos per la vessant de solell, deixant diferents corriols a dreta i esquerra. Anem seguint els indicadors SL-C-142 durant uns 750 metres. Aquí deixem les marques del SL-C-142 i girem a l'esquerra. 160 metres després deixem un camí a la dreta i de seguida un altre a l'esquerra. Al cap de 175 metres deixem un corriol a la dreta descendent que ens duria a la font del Goig o de Can Ruti. Continuem, el camí de moment és bastant planer. Al cap d'uns 370 metres passem pel costat d'un aixopluc (41.4879,2.2424)Clica per veure'n la ubicació.  excavat a la paret de sauló, a l'esquerra del camí. Uns 140 metres més endavant arribem a una cruïlla; el camí de la dreta baixaria a Can Ruti, nosaltres agafem el de l'esquerra, en pujada. 360 metres després trobem una altra cruïlla; a la dreta pujariem al turó de l'Home, nosaltres girem a l'esquerra. A partir d'ara, i fins el final, seguim les marques blanques i vermelles corresponents al GR-92. Uns 30 metres més endavant tombem a l'esquerra i de seguida, al final d'una forta pujada, deixem un corriol a l'esquerra. A partir d'aquest punt el camí planeja i és ben visible la cartoixa de Montalegre, abaix a la dreta. Aviat deixem un camí a la dreta i una mica més endavant un altre a la dreta. Poc més avall enllacem de nou amb la pista inicial, a la dreta, i ja només queda continuar uns 140 metres més i ja som a les portes de l'alberg de la Conreria, on tenim estacionat el vehicle.

F 2h 5'
7,3 Km
320 m 41.4919,2.2523Clica per veure'n la ubicació. Alberg de la Conreria

Inici i final d’aquest recorregut.