Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-108 (Cerdanya)

Punts de referència:


Feners (Enveitg) - Dolmen de les Marrunyes o d'en Cavaller - Brangolí - Coll de Juell - Turó de Bell-lloc o de l'Argila - Font de Sant Pelegrí – Ermita de Santa Maria de Bell-Lloc – Feners.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5,8 Km 1h 50' 1.437 m 1.683 m 313 m 320 m Fàcil A trams No 7-08-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Agradable passejada per l'Alta Cerdanya que ens durà fins al capdamunt del turó de Bell-lloc des d'on gaudirem d'excel.lents vistes. Es tracta d'un curt itinerari circular, fet en sentit horari. Sortirem del veïnat de Feners, on molt a prop visitarem el dolmen de les Marrunyes. Continuarem en direcció Brangolí i d'aquí farem cap el coll de Juell, tot seguint les marques vermelles i grogues que en aquesta zona corresponen als senders de curt recorregut. Seguidament ens dirigirem al turó de Bell-lloc, també anomenat de l'Argila i d'aquí a l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc, passant abans per una de les fonts més boniques i desconegudes de la contrada, la font de Sant Pelegrí. La tornada la farem sense camí evident, per la vessant sud del turó, fins el punt de partida.

Trobarem aigua a l'inici de l'excursió. La font de Sant Pelegrí només té aigua a la cisterna, no és recomanable de veure'n.


Aproximació:

Prendrem com a referència la població d'Enveitg, a la que arribarem per la carretera N20. A l'alçada del Restaurant Mirasol trobarem el trencant a la dreta que ens mana cap a Brangolí. La carretera, estreta, farà un parell de llaçades i arribarem a un encreuament al que deixarem a dreta i esquerra els accessos als Camps Nord i Sud d'una colònia de vacances. Seguirem per la carretera i 1,5 Km més endavant deixarem un altre trencall a l'esquerra que porta al llogaret de Bena. Per últim, 750 metres més endavant, arribarem al veïnat de Feners on aparcarem el cotxe.



Itinerari:

0 0h
0 Km
1.492 m 42.4827,1.9021Clica per veure'n la ubicació. Feners (Enveitg)

Des del bonic llogaret de Feners comencem a caminar en direcció llevant per la pista asfaltada que porta a Brangolí. Aviat caldrà posar atenció per localitzar el trencall a mà dreta que hem de prendre per anar al dolmen, dons la indicació ens queda d’esquena. Un cop trobem el trencall hi arribem en menys de 50 metres, desprès de trapassar una tanca.









1 5'
0,4 Km
1.474 m 42.4813,1.9052Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de les Marrunyes o d'en Cavaller
Es tracta d'un monument neolític que rep també les denominacions Sepulcre de la Cova del Camp de la Matunya, Dolmen de Marrunyes o d'en Cavaller, i es troba situat entre Brangolí i el llogaret de Feners. Hom l'ha datat imprecisament al segon mil·leni aC Té la forma d'un dolmen clàssic i se'l considera un dels més bells i espectaculars (per les seves dimensions, que permeten d'estar-hi dempeus al dedins) de la Catalunya del Nord. El monument fa 2,80 metres de llarg per 1,62 d'amplada i 1,85 d'alçada, i es compon d'una gran llosa horizontal de 2,30 x 2,70 x 0,50 metres sostinguda per tres de verticals, formant una cambra que es tanca amb una "porta" feta de dues lloses verticals més, de dimensions inferiors a les altres. La llosa que fa de sostre té marcades una quarantena de petites concavitats, similars a les que mostra la propera roca de les Empardines; això ha fet concloure que ambdós monuments tindrien un orígen comú, entre el 2000 i el 1700 aC. Alguns corrents de pensament han defensat la teoria que el dolmen és en un punt de coincidència de forces tel·lúriques i han donat rellevància a una petita pedra de granit rosa, d'uns 10 cm de llarg, que hi ha entre les dues pedres de l'entrada, de granit gris. Jean Abélanet hi va fer prospeccions el 1950-1955, i hi va trobar restes, molt fragmentades, d'enterraments. Va ser declarat monument històric de França el 1976.

Retornem a la pista i continuem amb el mateix sentit que duiem. En només 350 metres arribem al veïnat de Brangolí.

2 10'
0,8 Km
1.462 m 42.4810,1.9083Clica per veure'n la ubicació. Brangolí (Enveitg)
Brangolí, o Brangoly en francès, és un llogaret al terme municipal de la comuna alt-cerdana d'Enveig, a la Catalunya Nord. Està situat a la falda de la muntanya de Bell-lloc i a la riba esquerra del riu Brangolí; aquest darrer fa aiguabarreig amb el riu d'Angostrina a Ur, per a formar el riu Reür, que acaba desembocant al Segre. Entre els indrets d'interès hi destaca especialment el dolmen, però també es poden esmentar el nou hotel "Chateau de Brangolí", ubicat a una gran masia del segle XVIII.

Passat l'hotel que deixem a la dreta prenem un corriol a l'esquerra que s’enfila, primerament vers el nord i després farà un gir cap a l'est, en moderada pujada. Aquest trajecte de pujada no presenta cap dificultat ja que es troba perfectament marcat, amb els senyals de pintura vermella i groga que coincideix amb part del traçat del Tour del Carlit. Al cap d'uns 1,1 quilòmetres arribem a una cruïlla amb un pal indicador assenyalant-nos que estem al coll de Juell, però no és així, encara no hi hem arribat; obviem el camí de la dreta que fa drecera i continuem pel de l'esquerra, en sentit nord. Uns 75 metres més endavant som a una bifurcacio que fem a la dreta en direcció est i només 60 metres després sí arribem al coll de Juell.

 


3 45'
2,3 Km
1.625 m 42.4855,1.9200Clica per veure'n la ubicació. Coll de Juell
Hi ha un pal indicador.

Tal com hem vingut obviem el camí de l'esquerra que baixa a Dorres i també el que marxa enfront nostre que va a l'ermita però per la vessant nord-est. Nosaltres prenem el de la dreta, que avança pels prats en sentit sud. Una mica més enllà deixem un altre sender a la dreta que baixa (el camí que hem esmentat fa un moment) i que enllaça amb el que puja de Brangolí. La pujada es redreça i al capdamunt d'un pendís herbat, arribem a la carena, on girem a l'esquerra i en no res assolim el turó de Bell-lloc, punt culminant de l’excursió d’avui.


4 50'
2,7 Km
1.683 m 42.4835,1.9220Clica per veure'n la ubicació. Turó de Bell-lloc o de l'Argila
Excel.lents vistes de la Cerdanya.



Prenem les roderes, cap a l'ermita que és ben visible mig quilòmetre més avall en direcció sud-est, però abans d’arribar-hi ens trobem amb la font de Sant Pelegrí, difícil de veure en la direcció que portem, dons queda amagada sota terra, quedant-nos la porta a l'esquena.


5 55'
3,3 Km
1.663 m 42.4799,1.9257Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Pelegrí
La font està coberta amb pedres relligades i totalment integrada al paisatge, dons la teulada queda tapada amb terra, herbes i flors; aparentment des de l'exterior sembla una cabanya de pastors. Fora hi ha una pica rectangular de granit disposada a la dreta de la porta d'accés. A l'interior hi ha una primera estança on es disposen, a banda i banda, dos bancs de pedra i una pedra quadrada al mig que serveix de tauleta; al fons hi ha una obertura de forma elíptica on, dos esglaons per sota del primer nivell, queda una segona cambra rodona on hi ha la cisterna que és plena de l'aigua que regalima per les parets. Mereix la pena mirar enlaire i observar els dos sostres; tant el de la primera estança, amb pedres que sobresurten del ras i sembla talment que pengin, com el sostre de de la cambra de la cisterna, de forma elíptica. Sense cap mena de dubte es tracta d'una de les fonts més boniques i més ben treballades de la contrada.
Malauradament no és una font gaire coneguda, no està assenyalada en cap punt de tot el recorregut des de Dorres, ni tampoc als voltants de l'ermita. L'única referència que es troba és en el rètol que hi ha a peu d'ermita, però només en l'escrit en francès, no pas en l'escrit en català.










































A escassos 100 metres de la font ens queda l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc.


6 1h
3,4 Km
1.664 m 42.4793,1.9262Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Santa Maria de Bell-lloc
Església romànica d'una nau, coberta en part per una volta apuntada i en part per un embigat modern, i absis rodó a llevant. Sembla datar del segle XII, bé que és documentada a partir del 1265. El 1579 s'hi instal•là un priorat de monjos servites, que hi perdurà fins a la Revolució Francesa. L'edifici conventual, a ponent, està en ruïnes.







Des dels peus de l'ermita seguim la pista en baixada que marxa en sentit sud-oest i que porta a Dorres. Al cap d'uns 400 metres deixem un camí a l'esquerra i uns 350 metres més endavant abandonem la pista, cap a la dreta, en baixada i camp a través. La tornada, a partir del punt que deixem la pista, es fa sense camí evident fins arribar a trobar el camí que creua en sentit est-oest el bosc de Ventajola. Aquest camí també s'acaba perdent, però finalment anem a trobar una tanca de filferro que vorejem per la nostra esquerra. Ja tenim a la vista Brangolí i, d'aquí només resta menys de mig quilòmetre per arribar al nostre destí, Feners.


F 1h 50'
5,8 Km
1.492 m 42.4827,1.9021Clica per veure'n la ubicació. Feners

Punt d'inici i final d'aquesta excursió.