Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-126 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Tanatori de Collserola (Cerdanyola del Vallès) - Ermita de Sant Iscle de les Feixes - Font de Can Fermí - Font de Can Lloses - Font de Sant Iscle - Font Nova de Can Catà - Font Vella de Can Catà o de Moisès - Font Antiga de Can Catà - Can Catà - Tanatori de Collserola.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,7 Km 2h 79 m 185 m 181 m 181 m Fàcil Si Si 2-12-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

La passejada que presentem transcorre per la part nord-oriental del parc de Collserola, al terme municipal de Cerdanyola del Vallès, entre els torrents d'en Fotja i el de Sant Iscle. Començarem al tanatori de Collserola. El primer que farem és visitar l'ermita de Sant Iscle de les Feixes, que resta a poc més d'un quilòmetre al sud-oest (Es troba dins la finca privada de Can Catà, i malauradament no es pot visitar, s'ha de veure de lluny, des del darrera de la tanca. Ens vàrem assabentar després que només es pot visitar el tercer diumenge de cada mes i durant la celebració del tradicional Aplec de Sant Iscle, al Novembre. ). Seguidament ens dirigirem cap el sud, creuarem el bosc de Can Fermí, remuntant el torrent de Sant Iscle, on coneixerem tres fonts. A l'alçada de Can Lloses, farem un canvi de direcció de gairebé 180º a la dreta, i anirem cap el bosc Gran de Can Catà, només accesible el primer i tercer diumenge de cada mes, on tindrem l'oportunitat de visitar les seves fonts, dins un paratge insòlit. La tornada la farem primer en sentit nord-est cap a Can Catà i des d'aquí seguirem una pista forestal en direcció sud-est que ens retornarà al tanatori, punt d'inici i final de l'excursió.

Molta de la informació per poder preparar aquesta caminada l'he tret dels companys de FontsCollserola, des d'aquí el meu agraiment.

En aquesta ocasió només hem vist rajar amb un filet d'aigua les fonts de Can Fermí i la de Sant Iscle, les demés estaven eixutes.


Aproximació:

Prendrem com a punt de partida el tanatori de Collserola, emplaçat al nord-oest del mateix cementiri. Si venim del Vallès hi podem accedir per una carretera estreta i revirada que surt al quilòmetre 1,6 de la carretera N-150 i que en quilòmetre i mig ens hi porta. Des de Barcelona agafarem la mateixa carretera en sentit contrari que comença al quilòmetre 10,7 de la carretera BV-1415, uns 300 metres al nord del cementiri d'Horta. Podem estacionar el vehicle en un dels aparcaments del recinte.


Recomanacions:

El bosc de Can Catà i les seves fonts només està obert al públic el primer i tercer diumenge de cada mes, de 10 a 20 h a l'estiu i de 10 a 17 h a l'hivern. És així degut a que els propietaris de Can Catà, el Consorci del Parc de Collserola i l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès signaren un conveni per obrir-lo al públic.



Itinerari:

0 0h
0 Km
115 m 41.4703,2.1561Clica per veure'n la ubicació. Tanatori de Collserola (Cerdanyola del Vallès)

Iniciem la caminada a les portes del tanatori, caminant pel voral de la mateixa carretera per on hem arribat, en direcció sud i lleugera pujada. Al cap d'uns 350 metres abandonem la carretera i girem a la dreta per un camí ample de terra. El camí va fent ziga-zagues, obviant altres camins que ens menen, sempre seguint les marques vermelles del parc amb la inscripció A-021. (41.4666,2.1522)Clica per veure'n la ubicació. Uns 550 metres més endavant arribem a un encreuament; a l'esquerra ens queda l'era de Can Fermí i el camí que porta a Can Lloses i que prendrem després. Nosaltres continuem recte, en suau baixada. 100 metres més avall passem pel costat de Can Fermí, pocs després el camí fa un gir a la dreta i tot seguit enllacem amb la pista forestal que va de Can Catà a Can Lloses i que fem a la dreta. Uns 175 metres més endavant trobem a la dreta una de les entrades a la propietat de Can Catà, per on s'accedeix a l'ermita de Sant Iscle de les Feixes. Malauradament està tancada; un cop realitzada l'excursió ens vàrem assabentar que només es pot visitar el tercer diumenge de cada mes i durant la celebració del tradicional Aplec de Sant Iscle, al Novembre.








1 20'
1,3 Km
98 m 41.4674,2.1512Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Iscle de les Feixes
Situada a l'interior de la serra de Collserola, al camí de Sant Iscle o de Can Catà, dins la finca privada de Can Catà. La primera notícia de la seva existència és del 995. L'any 1082 era parròquia, condició que perdé el 1868 a favor de l'església de Sant Martí de Cerdanyola .El temple primitiu constava d'una sola nau rectangular amb absis semicircular, al qual s'afegiren posteriorment dues capelles quadrangulars. Es cobreix amb volta de canó seguit (amb un arc toral prop del presbiteri) i volta de quart d'esfera a l'espai absidal. La porta data de 1577. Actualment, veiem un campanar d'espadanya (com havia estat originalment) fruit de la recent restauració de l'edifici. Als anys trenta del segle passat, es van descobrir restes de pintura mural a l'absis d'entre els segles XII i XIII, que avui es troben a Barcelona repartides entre el Museu Diocesà i el MNAC. Només està oberta al públic el tercer diumenge de cada mes (de les 11 a les 14 hores) i durant la celebració del tradicional Aplec de Sant Iscle, al Novembre.


Desfem els últims 350 metres fins l'encreuament on hi havia l'era de Can Fermí. Aquí trenquem a la dreta per un camí que, amb alguna giragonsa, busca el sud, creuant el bosc de Can Fermí tot remuntant el torrent de Sant Iscle. Aviat deixem a la dreta un gran dipòsit d'aigua. És un camí força planer, agradable de fer. Quan hem caminat uns 800 metres des de l'era de Can Fermí, deixem el camí que portàvem i que segueix fins a Can Lloses i ens desviem a la dreta per un corriol descendent. Només uns 50 metres més avall trenquem a la dreta per un caminet embrossat que ens porta en 10 metres a una petita clariana al mig del bosc. A l'esquerra surt un corriol descendent, força desdibuixat, que davalla fins la llera del torrent. Un cop abaix remuntem uns pocs metres aigües amunt i trobem la primera de les fonts d'avui, la font de Can Fermí.

2 40'
2,6 Km
119 m 41.4609,2.1518Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Fermí
Construcció formada per una petita bassa o dipòsit rectangular de parets arrebossades, amb la curiositat que la paret interior del fons és semi-circular. Per un costat hi arriba una canonada que ve de torrent amunt, per l’altre costat hi continua una canonada que alimenta un gran dipòsit circular situat uns centenars de metres aigües avall. La bassa està plena de terra i vegetació, no es veu el broc, però sí que brolla un rajolí d'aigua per un forat a la canonada de sortida que mana directament al torrent.

























Retornem al camí i continuem amb el mateix sentit que duiem. Al cap només d'uns 100 metres anem a parar al torrent de Sant Iscle. A l'altra banda, davant nostre, queda la font de Can Lloses, sota una gran esplanada arbrada. Creuem el torrent i ens hi atanssem.

3 45'
2,8 Km
125 m 41.4600,2.1516Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Lloses
Tan el frontal com els dos laterals són de pedra tallada i col.locada en fileres. El tub és de ferro, l'aigua cauria directament al terra empedrat i desguassaria al torrent. A la dreta de la font hi trobem un banc de fusta collat al lateral que li fa de respatller. La font i l'entorn fou arranjat durant l'any 2009 i presenta molt bon aspecte.




























Vista la font, creuem l'esplanada que queda al damunt, deixem les taules a l'esquerra i continuem per un camí ascendent que en pocs metres ens porta a la pista forestal que va de Can Catà a Can Lloses, la mateixa que hem fet quan hem anat a l'ermita de Sant Iscle de les Feixes. Un cop a la pista la seguim a l'esquerra, en direcció sud-est, deixant una gran esplanada a la dreta. Només 85 metres més endavant, a mà esquerra, sota un talús, a la mateixa llera del torrent, ens queda la font de Sant Iscle. Compte al baixar!

4 50'
3 Km
136 m 41.4586,2.1517Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Iscle
La font és un mur fet de totxo vist, a la part inferior de la qual hi surt un gran tub de ferro que mana un minso rajolí directament a la llera.



































Tornem a la pista i la seguim, però ara en sentit contrari, tenint l'esplanada a l'esquerra, damnt nostre. De seguida la pista fa un gir a l'esquerra, a la dreta deixem el camí que ens baixaria de nou a la font de Can Lloses. 50 metres després, en un revolt a la dreta, abandonem la pista i prenem un camí ampple ascendent que surt a l'esquerra, barrat amb una cadena i que inicialment segueix les marques blanques i vermelles corresponents al GR-92. Continuem portant durant un tros l'esplanada a l'esquerra, ara sota nostre. Anem pujant en direcció sud, podem veure Can Lloses més enllà, a baix a l'esquerra. Al cap d'uns 250 metres des de la cadena arribem a una cruïlla de camins; agafem el de més a la dreta, fent un gir de gairebé 180º, en moderada pujada. Ara el camí marxa en direcció nord-oest. Uns 250 metres més amunt som en una altra cruïlla de camins; podriem agafar-ne varis i ens durien al mateix lloc, però cal triar-ne un i ens decidim pel de més a la dreta. Només 25 metres després trenquem a l'esquerra per un corriol amb tendència a perdre alçada. Anem saltant per damunt de les branques que hi ha al mig del camí, dons recentment l'han estat desbrossant. Uns 350 metres més avall el corriol esdevé un camí més ample i comencem a veure un reguitzell de caixes de fusta penjades als arbres, nius d'ocells, possiblement per fer un seguiment de la fauna. Hem entrat al Bosc Gran de Can Catà, conegut també com a reserva natural. Un bosc mediterrani de 70 hectàrees on hi trobem pins centenaris.

Continuem pel camí ample, obviant altres camins que ens menen, durant uns 550 metres més, punt on anem a petar a un camí ample que ens talla; a la deta aniriem a Can Catà, nosaltres fem a l'esquerra, en direcció sud-oest. Uns 125 metres més endavant creuem un torrent per damunt d'un bonic pont i just a l'altra banda ens trobem una cruïlla de camins; a la dreta aniriem a Can Catà i a la font Vella de Can Catà, però aixó serà després, ara girem a l'esquerra en direcció a la font Nova de Can Catà. Caminem per un passeig arbrat i planer, d'uns 275 metres de llarg. A l'esquerra deixem un estanyol artificial, on encara es pot veure la canal oberta que l'alimentava. Més endavant, a la dreta, en una raconada, una taula rodona amb bancals, tot de pedra.

Al final del passeig ens espera una gran esplanada, amb una llarga taula de pedra al mig, unes escalinates a la dreta i un gran mur al fons acollint la font Nova de Can Catà. L'entorn ens transporta a l'època de més esplendor de la finca, a principis del segle XX.





























5 1h 20'
5 Km
116 m 41.4632,2.1464Clica per veure'n la ubicació. Font Nova de Can Catà
    Emplaçada en un entorn espectacular on cal destacar els enormes pins i castanyers. Aquesta font, que data de començaments del segle XX, i els altres elements construïts al voltant, formen un conjunt d'una bellesa notable. L'accés a la font es fa per un bonic i llarg passeig arbrat. El frontal de la font està integrat en una paret molt gran on en destaquen una postada per posar-hi una estàtua i el broc de ferro que és de grans dimensions. La sortida d'aigua queda per sota del nivell del sòl, amb una gran pica semi-circular arran de terra, uns esglaons de maons per accedir-hi i uns suports per recolzar els peus i evitar que es mullin. A l'esplanada del davant de la font hi trobem una llarga taula, d'uns 15 metres de llargada, amb un parell de bancs a cada banda i un tamboret a cada capçalera, tot de pedra; hi ha qui l'anomena la Taula de l'Apòstol. A la dreta de la taula hi ha una escalinata en forma piramidal que servia per escoltar concerts, anomenat popularment l'Amfiteatre Romà. Entre la font i les escales surt un caminet que ens porta a l'interior d'un curiós i enigmàtic petit edifici, un rebost de pedra amb un bonic sostre de bóveda, ben amagat i que no espatlla gens l'encant del racó. Al llarg del passeig d'accés encara podem contemplar una canal oberta de pedra per on es conduïa l'aigua sobrera de la font fins un petit estanyol artificial situat uns 100 metres més al nord.




































Retrocedim els 275 metres del passeig, tot gaudint de l'entorn, fins la cruïlla on ens queda el pont a la dreta. Continuem recte, seguint el pal indicador de la "Font Vella". De seguida girem a l'esquerra. Uns 100 metres després deixem un camí ascendent a l'esquerra i poc després un altre també a l'esquerra. Continuem per un camí en lleugera baixada. Uns 120 metres més avall creuem el torrent d'en Fotja. A l'altra banda de torrent, just en el punt on el camí fa un revolt a la dreta, surt un petit corriol davant nostre que ens porta a la font Vella de Can Catà o de Moisès, que resta a escassos 20 metres. Damunt d'aquesta font, només 10 metres més amunt, trobem la font Antiga de Can Catà.

6 1h 30'
5,7 Km
107 m 41.4651,2.1429Clica per veure'n la ubicació. Font Vella de Can Catà
Els elements que composen aquesta font i la seva disposició la fan molt original. El frontal és gran i al centre hi ha una postada amb un mosaic de rajoles catalanes referent a la trobada de Moisès al Nil, sota queda un marc de rajoles blanques amb la data de la construcció de la font a l'interior, 1784 i un forat on hi devia haver un broc. La sortida d'aigües apareix separada del frontal, mitjançant un tub de ferro que dóna a un bassal rectangular al mig del paviment, tot ell envoltat de rajola de terrissa. A la dreta hi ha un bancal de pedra adossat al mur que sustenta el camí que porta a la font Antiga de Can Catà, situada a escassos 10 metres més amunt. Tant el bancal com el mur estan rematats amb rajola de terrissa.

















 
7

109 m 41.4652,2.1428Clica per veure'n la ubicació. Font Antiga de Can Catà
Trobem la font a l'entorn del torrent d'en Fotja, a uns 10 metres per sobre de la font Vella de Can Catà o de Moisès, dins la finca particular del mateix nom. És permesa l'entrada el primer i tercer diumenge de cada mes. Construcció antiga formada per un gran frontal que combina pedra arrebossada i totxo vist. Al centre hi ha una gran postada on segurament hi havia una estàtua. L’entorn està preparat per fer fontades amb una gran base plana i de forma trapezoidal, flanquejada als costats per dos grans bancs de pedra i maó per asseure-s’hi. Al centre hi ha una taula rodona de pedra. A la part de dalt del talús encara hi ha el registre, però actualment està en desús, substituida per la font Vella.


Tornem al camí i el seguim des del punt on l'havíem deixat, en direcció nord-est, cap a Can Catà. A la dreta portem el torrent d'en Fotja. Uns 500 metres més endavant obviem un camí que ens ve per l'esquerra i aviat en deixem un altre a la dreta. Finalment, uns 175 metres després, topem amb la porta d'entrada a la propietat. La traspassem, creuem a l'altra banda de pista i som al davant de Can Catà

8 1h 40'
6,6 Km
88 m 41.4701,2.1503Clica per veure'n la ubicació. Can Catà
Masia situada a la serra de Collserola, a la vall de les Feixes. Està documentada des de l'any 1387, època en què es coneixia com mas Fàbrega. La casa actual va ser feta construir per Josep Mas i Duran l'any 1723 i es va reformar el 1765. El 1773 va ser adquirida pel baró Ramon de Llordela. Al segle XIX va passar a mans de la família Llopart. La casa conserva bàsicament l'estructura i fesomia del segle XVIII, tanmateix alterada per les ampliacions de finals del segle XIX i començament del XX.




Des de Can Catà seguim per la pista cimentada a l'esquerra, en direcció nord. Al cap d'uns 120 metres abandonem l'asfalt i girem a la dreta per una pista de terra, amb lleugera pujada. Uns 175 metres més amunt la pista fa una marrada i s'encara a llevant. Anem fent camí per la pista, obviant altres camins, durant uns 750 metres, fins arribar al tanatori de Collserola, trepitjar e nou asfalt i donar per acabada la passejada.

F 2h
7,7 Km
115 m 41.4703,2.1561Clica per veure'n la ubicació. Tanatori de Collserola

Inici i final d'aquest recorregut.