PANELLETS


Ingredients:

500 g d'ametlla mòlta
500 g de sucre
250 g de patata o moniato
ratlladura de mitja llimona

250 g de pinyons
farina
1 ou
cireres confitades
codonyat

Pels panellets de coco:
200 g de coco ratllat
200 g de sucre
100 cl d'aigua
sucre de llustre


Preparació:

Es bullen les patates amb pell, es pelen i s'aixafen quan encara són calentes amb una forquilla; s'ha d'aconsseguir un puré sec. Quan el puré de patata està ben refredat s'afegeix el sucre, les ametlles mòltes i la ratlladura de llimona. Es barregen bé els ingredients, primer amb una forquilla, després amb una espàtula de fusta, i s'aixafa la barreja, sense remenar-la, fins que quedi unida; si es treballa massa, s'estovarà i costarà més de formar i preparar els panellets. Es deixa reposar tota la nit en un bol tapat amb paper film.

L'endemà es preparen els panellets de la següent manera :

De pinyons :
S'agafen trossos de pasta i es fan boletes petites que es passen per farina, per clara d'ou una mica batuda i es cobreixen de pinyons. Per últim es pinten amb rovell d'ou deixatat amb una mica d'aigua.

De cirera :
Es fan unes boletes petites que s'aixafen lleugerament, s'arrebossa la part de sobre amb sucre i es posa mitja cirera al mig.

De codonyat :
Amb la pasta es forma una tira de quatre Cm d'ample i mig Cm d'alçada aproximadament; es col.loquen tires de codonyat a lo llarg i, amb els dits, s'aixeca la pasta per tal d'embolicar la confitura; a continuació es tallen trossos al biaix i per últim es passen tres costats per sucre.

De coco :
En un recipient al foc es posa a desfer el sucre amb l'aigua; quan el sucre s'hagi desfet del tot s'aparta del foc i s'hi afegeix el coco ratllat. Es remena fins que tot sigui ben lligat i es deixa reposar durant mitja hora; després es fan boletes petites i es passen per sucre de llustre. Es posen una estona a la nevera.
Aquests panellets no es couen.

També se'n poden fer de cafè, grosella, etc.. i donar'hi diferents formes, com bolets, triangles, castanyes, etc.

A mida que es van preparant els panellets es van col.locant en una safata coberta amb paper sulfurat i es couen al forn, a temperatura forta, uns 5 o 10 minuts. Es deixen refredar una mica abans de treure'ls de la safata.

Els panellets són més bons a mesura que es van assecant; per tant és millor preparar-los 1 o 2 dies abans de menjar-los.