TRINXAT DE LA CERDANYA


Ingredients per a 4 persones:

1 col verda d'hivern, tocada pel fred
6 patates
4 grans d'all
4 talls de cansalada viada
oli
sal


Preparació:

Una vegada neta i trossejada la col, es bull en aigua salada. Quan sigui mig cuita s'afegeixen les patates, pelades i tallades a trossos; es deixa bullir entre 25 i 30 minuts, fins que estigui tot ben cuit. S'enretira del foc i s'escorra.
En una cassola, es trinxa la col i les patates amb una forquilla.

A part, en una paella amb un raig d'oli, es fregeixen els alls, amb pell i aixafats, per tal d'aromatitzar l'oli; quan estiguin rossos s'enretiren de la paella i es reserven. En el mateix oli es fregeix la cansalada i es reserva també.
S'aboca l'oli de fregir els alls i la cansalada a la cassola del trinxat. Es posa la cassola al foc i es daura per les dues cares, com si fos una truita.

Es reparteix el trinxat en quatre plats i es posa a sobre una rosta de cansalada i un all.


Gràcies a la seva resistència al fred, el cultiu de les cols d'hivern és tradicional a la majoria de comarques pirinenques. És a la Cerdanya on ha aconsseguit més prestigi com a ingredient del trinxat, un plat que es prepara a la comarca des del segle XV.