Font de l'Esquerda


Alella (Maresme)
Coordenades GPS:41.5066,2.2745Clica per veure la ubicació.
Alçada:265 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2021
Caminades:
I-084  Clica per enllaçar amb la caminada I-084. I-085  Clica per enllaçar amb la caminada I-085. I-130  Clica per enllaçar amb la caminada I-130. I-176  Clica per enllaçar amb la caminada I-176. I-239  Clica per enllaçar amb la caminada I-239. I-288  Clica per enllaçar amb la caminada I-288.


La localitzem a escassos 150 metres del capdamunt del carrer Berguedà, dins el bosc, en una raconada del camí.


Per accedir-hi ens apropem al capdamunt del carrer Berguedà, emplaçat a l'extrem més occidental de la urbanització El Mas Coll d'Alella. Ja a peu prenem un camí ascendent que surt al final del carrer endinsant-se en el bosc en direcció nord-oest. Al cap d'uns 80 metres trobem una bifurcació; el camí descendent de l'esquerra ens condueix directament a la font que resta uns 75 metres més avall, el camí de la dreta ens portaria a la font dels Eucaliptus i a la del Safareig.


Una de les fonts més singulars de la Serralada, doncs la sortida d'aigües queda dins d'una petita cova de roca.

Per atansar-s'hi cal baixar set esglaons irregulars de pedra treballada, però mal escairats, ja que la gruta es troba lleugerament esfondrada respecte del nivell exterior i creuar l'obertura d'accés de maons amb una llinda recta, també de maons. A l'interior és necessari entrar-hi amb lot.

La cavitat fa uns cinc metres de llarg, metre d'amplada i una mica més de metre i mig d'alçada a la part més alta. El sostre està retallat a la roca.

La font té dos brolladors: Al fons de la cova, mitjançant un tub collat encastat a les roques, raja l'aigua que cau a una pica plana amb un forat al mig per on s'escola per dins les roques. A la part baixa de la paret de l'esquerra també brolla l'aigua a través d'un petit broc que omple un petit bassal practicat al sòl, que també és de roca. Al llarg de la cova hi ha un canal obert per on desguassen les aigües que s es recullen en un sol rec que desguassa en el barranc que davalla de la Font dels Eucaliptus.

L'exterior està bastit amb una paret de pedra.

Al costat esquerre de l'entrada hi ha el nom de la font gravat en ciment i la data 1971, possiblement l'any d'una de les restauracions. També s'aprecien les sigles SCA.

Dalt d'un dels plataners de fora hi trobem un cartell de fusta amb el seu nom escrit en lletres negres sobre fons blanc.

Nosaltres l'hem visitat més de deu vegades en diferents estacions i sempre l'hem vist rajar poc o molt.

Sembla ser que l'aigua d'aquesta font fou analitzada pel Dr. Isidre Pòlit i fou consumida amb motiu de les epidèmies de còlera i tifus per part de la gent de les rodalies.

La colla de caçadors d'en Ventalló va construir-hi una caseta - refugi, que fou posteriorment destruïda.

L'any 1971, la Societat de Caçadors d'Alella dugué a terme obres de restauració.

La secció local de l'ADF té cura de desembussar-la i de fer-ne el manteniment de l'entorn.