Font de Saneja


Saneja (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.4441,1.9006Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,213 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juliol 2021
Caminades:
I-055  Clica per enllaçar amb la caminada I-055. I-114  Clica per enllaçar amb la caminada I-114. I-156  Clica per enllaçar amb la caminada I-156.


Es troba a l'entrada del poble, a la plaça de la Font, al costat d'un parc infantil i a pocs metres de la carretera GIV-4035 que puja a Guils.


Es una font natural, apreciada i tradicional, feta de pedra del país relligada amb calç que brolla abundantment per un broc de granit.

Compta amb tres abeuradors, també de granit, un dels quals retocat amb ciment, de mides rectangulars que descansen directament a terra. La construcció, encara que austera, mostra la importància de la font. La paret frontal és feta de pedres relligades amb calç i la coberta per tres grans lloses de granit de les mateixes dimensions que els abeuradors que cobreixen, els quals estan separats per altres lloses de granit clavades verticalment i coronades per un bloc treballat, també de granit. Als extrems s'hi han utilitzat rocs de granit arrodonits, configurant un aspecte més rústic i diferent dels centrals.

Un detall curiós és la presència, al costat, d'una gàbia de ferrar de granit, de la qual resten tres pilars. Cal destacar que durant l'any 2014 s'ha substituït l'antic broc de plàstic pel bonic broc de pedra que podem veure avui dia.

L'any 2017, l'Ajuntament de Guils de Cerdanya, del qual és agregat Saneja, ha substituït els anteriors cartells que advertien que l'aigua no estava clorada per uns altres de nous. Al meu parer més encertats que els anteriors, més discrets i amb un dibuix d'una font que acompanya la llegenda "Aigua no clorada".