Font Mare de la Font


Camprodon (Ripollès)
Coordenades GPS:42.3093,2.3661Clica per veure la ubicació.
Alçada:942 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2012
Caminades:
I-071  Clica per enllaçar amb la caminada I-071.


Ubicada a la Vila de Baix, a tocar de la carretera.


Un gran mur construït amb pedra fa de paret de la font. L'aigua, fresca i abundosa, raja per una petita canal descoberta i cau a una reixa de ferro situada arran de terra per on desaigua a una bassa propera.

Gravat en el mur hi ha una bonica estrofa de Mn. Jacint Verdaguer, del seu poema Canigó. El lloc és bonic, tranquil i agradable.

Com en altres indrets, la Mare de la Font és l'expressió que s'utilitza per referir-se a una deu de gran cabal que abasta diverses fonts. Tal com indica l'epígraf existent, la font ja s'havia monumentalitzat com a mínim des de l'any 1611. La imatge actual l'adquirí després de la reforma de 1924. Abans de la construcció del desviament de la carretera de França als anys 60, s'arribava a la Mare de la Font per un camí d'uns dos metres d'amplitud, flanquejat per camps conreats pertanyents a la casa de pagès de cal Petxu. Més enllà de la font, el camí continuava en direcció a Les Rocasses i rebia el nom de Passeig de Ferrer Bàrbara, tal com recorda una pedra gravada en el lloc, en honor al benefactor barceloní que n'havia finançat la reforma i ampliació.

A la vora de la font es poden trobar alguns fortins construïts pels soldats de la guarnició de Les Rocasses als anys 50, edificacions que formaven part d'una línia defensiva dels Pirineus -irònicament anomenada 'Línia Gutiérrez'- impulsada pel règim franquista entre els anys 1944 i 1955 per prevenir el perill d'invasió.