Font del Goig o de Can Ruti


Badalona (Barcelonès)
Coordenades GPS:41.4872,2.2394Clica per veure la ubicació.
Alçada:249 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer-2015
Caminades:
I-019  Clica per enllaçar amb la caminada I-019. I-075  Clica per enllaçar amb la caminada I-075. I-179  Clica per enllaçar amb la caminada I-179.


La trobem a uns 500 metres al nord de l'hospital de Can Ruti, en un petit replà al mateix torrent Mina de Can Ruti. Hi podem accedir fàcilment des de l'aparcament del tanatori de Badalona. Des del capdamunt de l'aparcament seguim per la carretera cimentada que circula en direcció nord, defugint qualsevol dels camins que ens menen, durant uns 250 metres. Aquí, just a la sortida d'un gran revolt a l'esquerra, trenquem a la dreta per un corriol que s'enfila muntanya amunt, no confondre amb un camí més ample que baixa a trobar un dipòsit. Anem resseguint els pals d'una antiga tanca que portem a l'esquerra i en escassos 100 metres som a la font.


La construcció és feta amb pedres escairades i lligades, amb dues parets que formen angle recte construïdes a continuació d'una paret rocallosa que deixa el conjunt ben arrecerat. L'aigua brolla per un tub d'acer inoxidable encastat al frontal de la paret central, cau en una pica quadrada d'obra arrebossada amb ciment i desguassa al torrent passant per sota de dos enreixats de ferro. A la dreta de la font hi ha una petita lleixa i a l'esquerra un banc de pedra que ens convida a reposar una estona.

Al damunt de la font queda la mina, amb una paret de pedra i una entrada amb arcada de maó vist, actualment tapiada.

Davant l'entrada a la mina podem veure el característic piló de ferro forjat que l'Ajuntament de Badalona utilitza per senyalitzar les fonts boscanes del seu terme, amb el nom de la mina, l'advertència que l'aigua no és potable i rematada amb l'escut de la ciutat. A la part de baix trobem un altre piló informatiu; aquest és el típic dels parc administrats per la diputació de Barcelona, de fusta amb el nom de la font al capdamunt.

Aquesta font se la coneix amb dos topònims; del Goig i de Can Ruti. Al piló de ferro podem veure el nom de Mina de Can Ruti, mentre que al piló de fusta i als mapes del Parc de la Serralada de Marina administrats per la Diputació de Barcelona figura com font del Goig. Curiosament, als mapes de l'ICC se l'anomena font del Coix.

Tant l'entorn com la font han estat arranjats recentment i es troba ben conservat, net i amb plantes ben cuidades.