Font de Sant Pelegrí


Dorres (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4799,1.9257Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,663 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-056  Clica per enllaçar amb la caminada I-056. I-108  Clica per enllaçar amb la caminada I-108. I-208  Clica per enllaçar amb la caminada I-208. I-252  Clica per enllaçar amb la caminada I-252.


Localitzem aquesta bonica font a escassos 75 metres al nord de l'ermita de Santa Maria de Bell-lloc.
Hi ha diferents maneres d'arribar-hi, una d'elles és seguint un camí ben assenyalat que arrenca al nord-oest del nucli urbà de Dorres; passant per la capella de la Mageta, el coll de Juell i el turó de Bell-lloc o de l'Argila. Uns 3 quilòmetres.
Des de Brangolí, situat a l'altre vessant, també surt un camí ben marcat que puja al coll de Juell i des d'aquí ens podem atansar a la font i l'ermita.


Sense cap mena de dubte es tracta d'una de les fonts més boniques i millor obrades de la contrada.

La font està coberta amb pedres relligades i totalment integrada al paisatge, dons la teulada queda tapada amb terra, herbes i flors; aparentment des de l'exterior sembla una cabanya de pastors. Fora hi ha una pica rectangular de granit disposada a la dreta de la porta d'accés.

A l'interior hi ha una primera estança on es disposen, a banda i banda, dos bancs de pedra i una pedra quadrada al mig que serveix de tauleta; al fons hi ha una obertura de forma el·líptica on, dos esglaons per sota del primer nivell, queda una segona cambra rodona on hi ha la cisterna que és plena de l'aigua que regalima per les parets. Mereix la pena mirar enlaire i observar els dos sostres; tant el de la primera estança, amb pedres que sobresurten del ras i sembla talment que pengin, com el sostre de la cambra de la cisterna, de forma el·líptica.

Malauradament no és una font gaire coneguda, no està assenyalada en cap punt de tot el recorregut des de Dorres ni des de Brangolí, ni tampoc als voltants de l'ermita. L'única referència que es troba és en el rètol que hi ha a peu d'ermita, però només en l'escrit en francès, no pas en l'escrit en català.