Font de Fontanera


Guils de Cerdanya (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4578,1.8440Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,905 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-051  Clica per enllaçar amb la caminada I-051. I-059  Clica per enllaçar amb la caminada I-059. I-105  Clica per enllaçar amb la caminada I-105. I-196  Clica per enllaçar amb la caminada I-196. I-225  Clica per enllaçar amb la caminada I-225. I-296  Clica per enllaçar amb la caminada I-296.


Localitzada al pla de Fontanera, un paratge de gran bellesa, el qual és punt de sortida de les pistes d'esquí nòrdic de Guils-Fontanera. Situada a uns cent metres al sud-oest del restaurant de l'estació d'esquí, a escassos 15 metres de la llera esquerra del torrent de la Mata de l'Ós i a només 25 metres de la pista forestal que baixa al refugi de Cabanella.
S'hi accedeix fàcilment per una pista forestal asfaltada que comença a l'entrada de Guils de Cerdanya i acaba a l'aparcament de l'estació d'esquí. Per atansar-nos a la font només cal deixar les instal·lacions i el restaurant a l'esquerra i continuar en direcció sud-oest pel mig del prat herbat. Als pocs metres, just 15 metres abans d'arribar al rierol, trobarem la font, dins una zona de lleure amb taules i bancs de granit.


La font, isolada, consisteix en una gran pedra de forma cilíndrica clavada verticalment damunt del terra, amb dos petits murets a banda i banda construïts amb pedres sobreposades. L'aigua brolla per un tub de plàstic, cau a terra provocant un petit bassal i desaigua directament al rierol.

A part que està equipat amb taules i bancs de granit, perfecte per fer-hi un mos, la zona gaudeix dels serveis que ofereix l'estació d'esquí, i d'un espai pels més menuts amb gronxadors. L'entorn és perfecte per a curtes i llargues passejades a peu durant l'estiu, i amb esquís de fons o raquetes de neu a l'hivern.

Des de fa molts anys, el dia de la Mare de Déu d'Agost s'hi celebra un concorregut aplec. Veïns dels pobles de la contrada hi fan cap per dinar i ballar sardanes.