Font de la Canal


Guils de Cerdanya (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4503,1.8776Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,394 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-059  Clica per enllaçar amb la caminada I-059. I-114  Clica per enllaçar amb la caminada I-114. I-196  Clica per enllaçar amb la caminada I-196.


Es troba a la part alta del poble, al capdamunt del carrer del Mig, just a la llera dreta del torrent de la Mata de l'Ós.


La font queda adossada en un mur de contenció de pedra, del qual surt un tub metàl·lic d'on raja contínua i abundantment aigua que cau en una pica de granit aixecada del terra per rocs del mateix material, desguassant al torrent. També brolla l'aigua per dos altres tubs de plàstics encastats al mur i situats més a l'esquerra de la font.

Tot és cobert de molsa i vegetació, cosa que denota la frondositat del paratge que és de gran bellesa. Disposem d'un banc de pedra per seure, ben acompanyats del brogit de l'aigua. Al costat hi ha la caseta de captació.

És una font important i molt apreciada pel veïns, dóna aigua a altres fonts del nucli.

Cal destacar-hi una vella paret que feia de dic de contenció de l'aigua del torrent, mostra de l'arquitectura de pedra seca tradicional.

L'any 2017, l'Ajuntament de Guils de Cerdanya ha instal·lat un seguit de cartells a diferents fonts del municipi que adverteixen que l'aigua no està clorada.