Font de la Plaça de Dorres


Dorres (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4849,1.9406Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,453 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021
Caminades:
I-056  Clica per enllaçar amb la caminada I-056. I-208  Clica per enllaçar amb la caminada I-208.


Tant la font, com els abeuradors i el rentador es troben situats a la Plaça Major de Dorres; la font està a la cantonada amb el carrer de la Font i els abeuradors i els safareigs uns metres més avall, a peu de plaça.


La font sobresurt dos pams del mur de contenció de pedra on està adossada. És construïda tota ella amb granit tallat el 1856 pels picapedrers del poble. El seu frontal queda endarrerit respecte la façana principal mitjançant una volta. Dins s'hi ubica la sortida d'aigua a través d'un petit broc metàl·lic encastat a la paret lateral dreta. L'aigua cau a una pica allargada, després desguassa per la part baixa i segueix per un rec obert fins els abeuradors que queden uns metres més avall, a peu de plaça. Al capdamunt del frontal hi ha el registre metàl·lic de la cisterna de captació.

El conjunt d'abeuradors estan uns metres per sota de la font, a peu de la plaça i el formen quatre piques allargades de pedra picada, d'una sola peça cadascuna, de mides diferents i disposades en cascada, una a continuació de l'altra. Una d'aquestes piques porta gravat l'any de la seva construcció, 1756.

El bonic rentador el trobem a continuació dels abeuradors, també a peu de plaça. Es tracta d'una construcció de pedra, oberta per una cara, coberta amb teulada de pissarra a una sola vessant i sustentada per un embigat de fusta. Té dos safareigs, un per rentar i l'altre per esbandir. Alimentat per tres petites deus d'aigua calenta. Encara avui dia s'utilitza regularment per fer-hi la bugada. Especialment és recomanable per rentar les peces de llana, donant-hi una suavitat incomparable.