Font de les Monges


Puigcerdà (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.4311,1.9268Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,188 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015
Caminades:
I-063  Clica per enllaçar amb la caminada I-063.


Es troba al Raval de les Monges, sota mateix de la plaça de l'ajuntament, al costat de l'ascensor que s'utilitza per pujar-hi.


La font està construïda a la paret de les escales que pugen a la plaça de l'ajuntament, la pica és de granit, està recolzada sobre una base de pedra de còdols de riu, emmarcat tot el conjunt dins d'un arc de mig punt. L'aigua surt per una aixeta de llautó. Al costat de l'aixeta d'aigua de captació n'hi ha una altra amb aigua de la xarxa municipal, amb el seu rètol cadascuna.

A l'altra banda de les escales hi ha el safareig, de granit, amb una única bassa, dins un recinte rectangular de volta de canó, treballada amb aparell rústec de pedra devastada. La volta és adovellada amb pedres posades de forma radial, del mateix estil que la font. La configuració de l'obra és típicament popular. Racó idoni per a estar a recer de les inclemències del temps.

Aquest racó tan acollidor, assolellat, ple de caliu, et predisposa a crear la imatge del que devia ser aquest indret en temps de les monges, un lloc de trobament dels que anaven a buscar aigua a la font i de conversa per les dones que anaven a rentar al safareig del costat. El nom ve donat per un convent de monges clarisses que hi va haver-hi, una mica més avall, des del 1351 fins el segle XVII.