Font del Riu (1ª)


Senillers (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.3720,1.6814Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,045 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2017
Caminades:
I-061  Clica per enllaçar amb la caminada I-061.


La localitzem dins les instal·lacions del balneari de Senillers, darrere d'aquest.
Per accedir-hi cal situar-nos a l'entrada del balneari que queda en un revolt de la carretera que porta de Martinet a Lles. Des d'aquí arrenca un caminet que marxa en direcció ponent i circula entre el balneari que ens queda a baix a l'esquerra i uns camps enlairats a la dreta. Uns 150 metres més enllà s'acaba el camí i engeguen unes escales que ens baixen a un altre camí que ens talla; a l'esquerra aniríem al balneari, nosaltres fem a la dreta.

A l'esquerra anem deixant diferents petits ponts metàl·lics que creuen el riu, però nosaltres no en creuem cap, seguim pel camí ample i planer. Al cap d'un centenar de metres des de les escales, el camí s'eixampla formant una petita clariana; a mà esquerra trobem un pont de pedra que creua el riu del Molí i a la dreta un rètol verd assenyalant "Font del Riu".

En aquest indret trobarem dues fonts però només un rètol; desconec si les dues provenen de la mateixa beta. Les úniques referències que he trobat d'aquesta zona (ICC) són la font del Riu, la del Païdor i la del Tardor, però no sé si alguna de les dues últimes es refereixen a les que he trobat. Com que no tinc la certesa de quina és quina, a totes elles les he anomenat "Del Riu" i les he enumerat. Intentaré conèixer més detalls.

Sense creuar el pont, a la dreta d'aquest, hi ha unes escales de pedra que baixen al riu (compte que rellisquen i tenen força pendent), on ja veiem la primera de les dues fonts, aquesta que l'he anomenat 1ª.


La font està quasi tocant el riu del Molí, d'aquí el seu nom. L'aigua brolla per un broc clavat directament a les roques, cau en un safareig gran fet de pedres lligades amb ciment i desaigua directament al riu. Uns 20 metres més al nord trobem la segona font del Riu.