Font del Riu (2ª)


Senillers (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.3721,1.6815Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,050 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2017
Caminades:
I-061  Clica per enllaçar amb la caminada I-061.


La localitzem dins les instal·lacions del balneari de Senillers, darrere d'aquest.
Per accedir-hi cal situar-nos a l'entrada del balneari que queda en un revolt de la carretera que porta de Martinet a Lles. Des d'aquí arrenca un caminet que marxa en direcció ponent i circula entre el balneari que ens queda a baix a l'esquerra i uns camps enlairats a la dreta. Uns 150 metres més enllà s'acaba el camí i engeguen unes escales que ens baixen a un altre camí que ens talla; a l'esquerra aniríem al balneari, nosaltres fem a la dreta.

A l'esquerra anem deixant diferents petits ponts metàl·lics que creuen el riu, però nosaltres no en creuem cap, seguim pel camí ample i planer. Al cap d'un centenar de metres des de les escales, el camí s'eixampla formant una petita clariana; a mà esquerra trobem un pont de pedra que creua el riu del Molí i a la dreta un rètol verd assenyalant "Font del Riu".

En aquest indret trobarem dues fonts però només un rètol; desconec si les dues provenen de la mateixa beta. Les úniques referències que he trobat d'aquesta zona (ICC) són la font del Riu, la del Païdor i la del Tardor, però no sé si alguna de les dues últimes es refereixen a les que he trobat. Com que no tinc la certesa de quina és quina, a totes elles les he anomenat "Del Riu" i les he enumerat. Intentaré conèixer més detalls.

Sense creuar el pont, deixem unes escales de pedra a l'esquerra que baixen a la font 1ª i una vintena ce metres enfront es troba l'altra font, aquesta que l'he anomenat 2ª.


Es tracta d'una construcció de maons on dins hi ha la mina. Pel nivell superior, a la paret sud, surten dos tubs a diferent alçada, el de dalt més prim que el de baix, cap d'ells raja.

Unes escales de pedra que surten de l'esquerra porten a un nivell inferior on sí que hi ha un tub metàl.lic per on raja aigua. Aquesta cau en una bassa semicircular d'obra i desaigua al riu.