Font i safareig de Dalt d'Estana


Estana (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.3200,1.6614Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,507 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2020
Caminades:
I-062  Clica per enllaçar amb la caminada I-062. I-109  Clica per enllaçar amb la caminada I-109. I-222  Clica per enllaçar amb la caminada I-222. I-299  Clica per enllaçar amb la caminada I-299.


Es localitza al capdamunt del poble, a la sortida del mateix en direcció a Coll de Pallers.


Es tracta d'un conjunt format per la font, un llarg abeurador i un safareig. Queda aixoplugat per una construcció oberta per davant, de base rectangular amb parets de pedra vista del país i coberta amb una teulada de teules a una sola vessant.

A l'esquerra hi ha la cisterna de captació, d'obra rematada amb ciment, d'on surt una aixeta de llautó a mig metre del terra que aboca l'aigua a un bassal pla enlairat un pam.

Al capdamunt de l'aixeta hi ha gravada la data 1961, possiblement l'any de la seva construcció.

Al costat de la font i a la part exterior trobem un llarg abeurador rectangular pel bestiar. Aquest s'alimenta amb l'aigua que sobreeix de la cisterna mitjançant un tub de ferro galvanitzat però ben dissimulat amb una teula disposada en vertical.

Dins el conjunt i franquejat per un petit barri de ferro queda un safareig de dos cossos; un per rentar i l'altre per esbandir.

Conjuntament amb la casa de la finca on està adossada, durant l'any 2016 el conjunt va ser remodelat; s'hi van folrar les parets amb pedra del país i substituït la teulada d'uralita per teules.