Font de Pedra


Pedra (Cerdanya)
Coordenades GPS:42.3440,1.8107Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,101 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015


Erigida uns 125 metres al sud en línia recta de l''església romànica de Sant Julià de Pedra, a la llera esquerra del torrent de la Bavosa, en un indret molt humit i ombrívol.
El caminet que hi porta s'agafa des de la carretera que va de Bor a Riu de Cerdanya; a l'alçada de l'església de Sant Julià de Pedra surt un corriol a la dreta que voreja una casa, davalla per dins el bosc per un antic i estret camí vorejat de murs de pedra seca i travessa el torrent per un petit pont d'obra, davant del qual hi ha la font. De la carretera a la font hi ha escassos 125 metres.


És una construcció feta amb pedra del país, de planta quadrada amb la coberta arrodonida i plena de vegetació. La sortida d'aigües es troba endarrerida mig metre respecte la façana per mitjà d'una volta de mig punt. L'aigua és regulada per un bonic brollador de bronze que s'acciona per pressió en una palanca superior que té forma de petxina; curiosament és tot ell protegit per una reixa de ferro. No hi ha pica, l'aigua cau directament a un bassal arran de terra i desguassa al torrent.

Al mig del frontal hi trobem una porteta de fusta que dóna accés al dipòsit de reserva, amb la data 1889 inscrita a la seva llinda que ens constata de l'antiguitat de la font.

Disposem de dos petits bancs de pedra disposats a l'exterior de la font, un a cada costat.