Font de Can Mas


Badalona (Barcelonès)
Coordenades GPS:41.4741,2.2253Clica per veure la ubicació.
Alçada:157 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-029  Clica per enllaçar amb la caminada I-029. I-128  Clica per enllaçar amb la caminada I-128. I-248  Clica per enllaçar amb la caminada I-248.


Localitzada al camí de Can Mas, a mig camí del monestir de Sant Jeroni de la Murtra i el coll de la Vallençana.
Per accedir-hi ens situem a l'entrada del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, ben indicat des del barri de Canyet. Deixem l'entrada a la dreta i continuem pel camí del Monestir amb direcció nord-est, seguint les franges blanques i vermelles corresponents al GR-92. 250 metres més endavant creuem una gran esplanada, al final de la qual el camí fa un gir a la dreta. Anem obviant diferents camins a banda i banda, nosaltres sempre pel camí més ample. Uns 300 metres després de l'esplanada, deixem un camí a l'esquerra barrat amb una cadena i escassos 10 metres després abandonem la pista i ens desviem a l'esquerra per un altre camí també barrat amb una cadena. Només començar el nou camí, trenquem a la dreta per un camí més estret i assenyalat amb marques blanques i vermelles. És un camí planer que circula pel mig del bosc de Can Mas en direcció nord. Uns 300 metres més endavant, en un revolt a la dreta, trobem a l'esquerra la font de Can Mas.


Mina oberta de pedra i maons, arrebossada per l'exterior i amb una boca rectangular, de mig metre d'amplada per uns 75 Cm d'alçada.

L'aigua de la mina sortia a l'exterior a través d'un broc de ferro galvanitzat situat a la part baixa i desguassava pel camí buscant el torrent. A la meva última visita efectuada el desembre del 2013, encara es podia veure el broc, avui dia està colgat per una muntanyeta de terra, sembla haver-se fet a propòsit, desconec el motiu.

Cal destacar el bastiment del sostre de la mina, amb peces arrodonides d'un quart de cercle.

Fins no fa masses anys (2013), l'entorn estava habilitat per fer-hi fontades, amb uns bancals de pedra adossats al marge de la muntanya. Malauradament han desaparegut, sembla ser que han extret terres del marge i s'han endut els bancs.