Font d'en Mamet


Vilassar de Dalt (Maresme)
Coordenades GPS:41.5277,2.3316Clica per veure la ubicació.
Alçada:280 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2021
Caminades:
I-036  Clica per enllaçar amb la caminada I-036. I-039  Clica per enllaçar amb la caminada I-039. I-120  Clica per enllaçar amb la caminada I-120. I-141  Clica per enllaçar amb la caminada I-141. I-315  Clica per enllaçar amb la caminada I-315.


Emplaçada a l'extrem més nord-occidental del terme de Vilassar de Dalt, en el torrent del Molí d'en Cuquet, uns metres més amunt de l'entrada a Can Mamet de qui rep el nom. La font es troba a peu i per sota de la pista forestal que porta de Can Maimó a la Creu d'en Boquet.


Per accedir-hi podem apropar-nos a la Creu d'en Boquet, situada en un important encreuament de camins, a prop seu hi tenim una caseta d'informació del Parc. Des d'aquí engeguem per la pista forestal que duu a Vilanova del Vallès i a Vallromanes i que marxa en sentit ponent. Al cap de 925 metres serem al costat de la font que ens queda a mà dreta, sota el torrent.


La font queda a la llera dreta del torrent, envoltada per un muret baix de pedra i protegida per un filat de filferro subjectat per unes biguetes de fusta, disposa també d'una porteta de fusta per protegir-la encara més. Uns esglaons fets amb pedres de grans dimensions ens permeten baixar-hi.

L'aigua raja per un tub de plàstic encastat a una petita paret de pedra que li fa de frontal i alhora reté les terres del marge, a un pam d'alçada, i cau al terra formant un petit bassal que desguassa directament al torrent.

Al damunt de la font trobem el característic rètol de la Diputació amb el nom de la font i l'advertència de que l'aigua no té les degudes garanties sanitàries.

Recentment ha estat arranjada; l'han desbrossat, reparat els esglaons que baixen a la font, reemplaçat el broc i el filat que l'envolta, també han construït el muret que l'envolta. Bona feina, és d'agrair tornar al cap dels anys i veure com ha millorat el seu estat.

Cal destacar l'avellaneda que creix en tot l'àmbit del torrent del Molí de Cuquet, amb una presència molt elevada a la proximitat de la font d'en Mamet i de l' indret conegut com el Molinot. L'avellaner està a mig camí d'un arbre i un arbust, ja que pot arribar a fer entre 6 i 7 metres d'alçada. El seu port és arbustiu degut als nombrosos rebrots i vares de fusta flexible que neixen de la mateixa soca. Aquest arbre és una espècimen espontani del torrent, i conviu al costat de roures, verns, plataners, saücs, robínies i altres espècies caducifòlies pròpies de llocs humits. Les fulles són grans, en forma de cor, lleugerament asimètriques a la base, gruixudes i amb els nervis secundaris paral·lels enfonsats. El marge de la fulla es reconeix pel seu doble dentat. El seu fruit és l'avellana, entre 1 a 2 cm. . Floreix als mesos d'hivern, gener i febrer, abans de treure les fulles. Les flors són unisexuades. Les masculines, es troben en llargs aments i pengen en grups de dos a tres; són molt visibles. Les femenines que gairebé no es veuen són les que esdevindran el fruit sec, l'avellana.