Font del Conill


Olot (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1828,2.4913Clica per veure la ubicació.
Alçada:440 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2022


La Font del Conill, anomenada també la fonts dels Quatres Raigs, es troba a la plaça del Conill, al final del Carrer Major, al nucli antic de la ciutat. Localitzada dins el nucli antic, a la plaça del mateix nom.


Una de les fonts més antigues d'Olot, se'n té constància que data de l'any 1666.

L'escultura està formada per una base en forma de prisma, sobre la qual descansa un obelisc que s'estilitza fins acabar en una petita base on reposa la figura del conill. A la part baixa hi ha 3 aixetes col·locades a les boques d'uns rostres rodons i misteriosos que estan situats a la justa alçada per permetre omplir galledes; arran de terra, sota les aixetes, queden tres forats rodons per on desguassa l'aigua. En tant que a la part de darrere hi ha un abeurador per als animals.

D'estil barroc, va ser construïda a mitjan segle XVIII amb les funcions d'ornamentar la ciutat i sobretot de culminar la conducció de l'aigua potable dels brolladors exteriors fins a l'interior de la ciutat. Era una època en què les cases no tenien aigua potable al seu interior i la gent l'havia de compartir a la font.

Curiosament el conill està mirant l'escut d'armes de la família Conills que el va fer construir i que queda a la portalada de la casa del davant, actualment una botiga de roba.

Durant el temps de la tracció animal va ser el punt de sortida i arribada dels ordinaris, petits carruatges de línia que oferien servei de transport de viatgers amb un horari establert entre Olot i les localitats més properes.

La font va ser restaurada l'any 1900 i també el 1980 quan es va canviar l'escultura del conill.

Tal i com ho van decidir els veïns en el marc del Pla Integral d'Accions de Millora del Nucli Antic, a primers de l'any 2020 es va dur a terme la restauració de la plaça del Conill, es va crear una rèplica de la peça, restaurat la font completa, adequació del paviment i instal·lació de mobiliari i il·luminació.