Font de la Vinya


Montcada i Reixac (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.4715,2.1714Clica per veure la ubicació.
Alçada:91 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2017
Caminades:
I-066  Clica per enllaçar amb la caminada I-066. I-247  Clica per enllaçar amb la caminada I-247.


Localitzem la font a la vessant sud-oest del turó de Montcada, a uns 400 metres de la carretera N-150 que porta de Montcada i Reixac a Cerdanyola, uns metres abans d'arribar a la cantera.
Per accedir-hi, el més senzill és situar-nos al punt quilomètric 1,2 de la carretera N-150 que porta de Montcada i Reixac a Cerdanyola. Si anem en direcció a Cerdanyola, just quan haguem travessat per sota la C-58, cal sortir de la carretera, trencar a la dreta i mirar d'estacionar el vehicle al costat d'unes velles naus industrials. Un cop aquí, deixem les naus a la dreta i continuem per un camí carreter que marxa en direcció nord. 75 metres des de la carretera arribem a una bifurcació que fem a la dreta i seguim el camí durant 325 metres, fins que siguem al costat de la font, situada per sota i a l'esquerra del camí.


No fa pas masses anys (la meva anterior visita va ser el novembre del 2012, a la qual correspon l'última fotografia), la font estava envoltada d'horts i es conservava en un correcte estat. La construcció era formada per una mina amb una volta de pedra que cobria la boca, un llarg rec o bassal en forma de L que recollia l'aigua de la font i una bassa que emmagatzema l'aigua per regar els horts propers. En episodis plujosos, tant la mina con la bassa estaven plenes i rajava un bon doll d'aigua per la font. Malgrat que ja presentava un aspecte un xic deteriorat per la brutícia acumulada en tot l'entorn, conservava els element esmentats.

Malauradament avui es troba en un estat lamentable; s'ha esllavissat la part de dalt de la mina provocant la desaparició de la volta que cobria la boca, s'ha malmès el rec o bassal que recollia l'aigua de la font i gairebé ha desaparegut la bassa de reg. Es manté encara el broc de ferro, potser pugui tornar a rajar si s'omple de nou la mina.