Font del Fonoll


Alella (Maresme )
Coordenades GPS:41.5040,2.2794Clica per veure la ubicació.
Alçada:193 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2019
Caminades:
I-084  Clica per enllaçar amb la caminada I-084. I-130  Clica per enllaçar amb la caminada I-130. I-176  Clica per enllaçar amb la caminada I-176. I-288  Clica per enllaçar amb la caminada I-288.


La trobem al torrent del Fonoll de qui rep el nom, en una esplanada arbrada on també hi trobem una petita àrea d'esbarjo. La font queda per sota i darrere les cases del carrer Berguedà de la urbanització el Mas Coll.


Per accedir-hi ens situem al carrer del Vallespir, emplaçat al veïnat de Mas Coll. Concretament ho fem en el punt on el carrer descriu un pronunciat revolt per on travessa el torrent del Fonoll i on hi ha un gran dipòsit d'aigua municipal. Aquí trobem un cartell informatiu que ens anuncia el torrent del Fonoll.


A peu, prenem un caminet que s'endinsa en el bosc en direcció nord-oest. Al cap de només 150 metres som a una esplanada arbrada, uns 20 metres a la dreta ens espera la font.


És una construcció bonica, feta tota amb obra vista; la paret de la font té forma el·líptica i la pica per on cau l'aigua és de forma semicircular, descansant directament a terra. A banda i banda de la font arrenquen dos petits murets, també d'obra vista, que serveixen de bancs.

Al voltant hi ha taules i bancs de fusta per seure sota uns magnífics plàtans.

Antigament, des de les mines de Nova Alella, uns metres més amunt de la font, tot seguint el torrent, es canalitzava aquesta aigua fins els nucli urbà d'Alella per ús domèstic i agrícola.

La font va ser recuperada i refeta fa pocs anys. L'antiga font del Fonoll brollava al peu de l'enorme plàtan d'aquesta fondalada, actualment es troba desplaçada uns metres més enllà.

Tan la font del Fonoll com la font del Sarau, situada aigües amunt, fan d'aquest torrent el més humit de la població.