Font d'en Baló


Argentona (Maresme )
Coordenades GPS:41.5497,2.3844Clica per veure la ubicació.
Alçada:233 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Gener 2016
Caminades:
I-083  Clica per enllaçar amb la caminada I-083. I-211  Clica per enllaçar amb la caminada I-211.


Emplaçada en el veïnat de Lladó, sota la pedrera de Sant Hilari, gairebé a la capçalera del torrent de la Cua Llarga , sobre la font del mateix nom.
Per accedir-hi cal que ens situem al capdamunt de l'avinguda Ferraters, just quan fa confluència amb el carrer d'en Joan Grau i Giol, (sense asfaltar). Aquí prenem un caminet que surt per la dreta vorejant la tanca d'una finca que portem a la dreta. Als pocs metres el camí vira envers l'esquerra, cap a l'oest, introduint-se en un torrent frondós. Tot seguint en direcció a muntanya, en una mica més d'un centenar de metres, arribem a una clariana on davant nostre apareix la font de les Oliveres. Continuem per un corriol ascendent que arrenca del costat esquerre d'aquesta font, enfilant-se pel mig de l'arbreda, fins a trobar un camí que ens talla i que fem a la dreta. Al cap d'uns 50 metres rebutgem un camí ascendent a l'esquerra i seguim endavant. De seguida el camí fa un gir a la dreta i tot seguit ens desviem a l'esquerra, remuntant un bonic torrent que ens acompanya a l'esquerra. Sense deixar el corriol que està ben fressat, uns 200 metres més amunt, som a la font de la Cua Llarga. Davant de la font el camí segueix pujant, 40 metres després girem a la dreta, de seguida rebutgem un corriol ascendent a l'esquerra i continuem endavant uns 75 metres més, fins una placeta on hi ha una taula de pedra al seu centre, al costat d'un micaquer. De la dreta de la placeta surten unes escales que baixen a la font d'en Baló, situada per sota del camí.


La font queda en un replà rectangular per sota del camí, a l'ombra d'un gran micaquer, acollida per una bancada a banda i banda, i pel frontal que la presideix. El frontal és una singular i bonica construcció d'obra arrebossada, amb un esgrafiat amb nervadures resseguit per un trencadís de colors. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable situat a la part baixa i cau a una llarga pica que descansa directament al terra.

L'any 2004 es va col·locar a la paret de la dreta un bonic mosaic fet amb rajoles de ceràmica amb el nom de la font, l'empremta del Grup de Fonts i un dibuix representant un pagès conreant la vinya. Al seu costat hi ha un altre gravat emmarcat amb rajoletes blaves amb el nom del Grup i l'any de construcció de la font, 1989.

L'aigua neix en un greny de pedres de forma natural que després de la seva restauració el 1989 pel Grup de Fonts d'Argentona fou canalitzada per donar-li l'aspecte actual. El seu cabal és escàs ja que es tracta d'una de les fonts més enlairades i un punt privilegiat per gaudir de l'entorn. La vegetació es la pròpia del lloc degut a la proximitat de l'aigua, tals com esbarzers, roldoners, alzines, pins i curiosament un parell de micaquers que ombregen tan la font com una taula de pedra que trobem un xic més amunt de la font.

Antigament era molt concorreguda pels picapedrers de la pedrera de Sant Hilari que es troba just uns metres mes amunt de la font i pels pagesos que conreaven les vinyes properes. D'aquí en ve el nom doncs en Baló era el camperol que les treballava. Damunt la font, al camí, hi ha una taula de pedra a l'ombra d'un un micaquer.