Font del Gavatx


Argentona (Maresme )
Coordenades GPS:41.5576,2.3802Clica per veure la ubicació.
Alçada:153 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2018
Caminades:
I-077  Clica per enllaçar amb la caminada I-077. I-280  Clica per enllaçar amb la caminada I-280.


La font es localitza dins el bosc d'en Cabot, a 200 metres de la riera de Clarà, a la seva vessant dreta, enfrontada a l'àrea esportiva de Can Ribosa, en un indret ombrívol presidit per altíssims plataners que semblen allargar-se buscant els raigs del sol.

Ens hi podem atansar amb certa facilitat des del cementiri municipal de la Vall de Clarà, conegut també com el Cementiri Nou, situat al nord de la vila, darrera del polígon industrial i a l'esquerra de la carretera C-1415c que puja a Òrrius. Aquí podem estacionar el vehicle.


Deixem el cementiri a l'esquerra i engeguem a peu per l'ample camí de sorra que marxa en sentit ponent. 150 metres més endavant obviem a l'esquerra l'accés al centre d'atenció d'animals de companyia alhora que el camí esdevé cimentat. Escassos 75 metres després s'acaba el ciment i enllacem amb la riera de Clarà, la qual remuntem a l'esquerra, en direcció sud-oest. Immediatament rebutgem un camí que se'n va per l'esquerra i continuem recte, riera amunt. Anem trobant una sèrie de trencalls a banda i banda per accedir als conreus; no hem de fer cas de cap, sempre per la riera, trepitjant la sorra solta. Cal anar amb compte, doncs per aquesta riera circulen vehicles que pugen a la urbanització de Can Raimí. Al cap de 750 metres defugim un camí a la dreta que es fica a la urbanització i 75 metres després abandonem definitivament la riera i trenquem a l'esquerra per un ample camí ascendent.


De seguida ens desviem a la dreta per un caminet barrat per una cadena. Per damunt dels nostres caps circula una línia d'alta tensió amb les seves torres; anem seguint per aquest camí amb la llera de la riera de Clarà a sota, a la nostra dreta. Trobem la primera torre de la línia i continuem el camí. Quan haguem passat la 2ª torre sortim a una petita clariana amb una bifurcació; prenem la sendera que surt per l'esquerra en direcció sud-est endinsant-se en el bosc. Uns 100 metres després defugim un corriol a l'esquerra i només una cinquantena de metres més enllà som al costat de la font del Gavatx que ens queda enlairada a mà esquerra.El conjunt es troba en una petita terrassa un xic enlairada respecte del camí, a recer d'una paret rocallosa i protegida per una rústega barana de fusta.

La font queda acollida per dos murets de pedra disposats en angle obert, aixoplugada sota una petita volta. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable i cau en un bassal de pedra semicircular situat per sota del nivell del sòl que està empedrat.

Una rajola de ceràmica amb un timbal i la bandera francesa dibuixada ens diu que estem a la font del Gavatx. Damunt la rajola hi ha el característic mig càntir, símbol inequívoc del Grup de Fonts, els qual van restaurar la font.

Una altra placa situada més a la dreta recorda en Josep Viñals, un dels membres més actius del Grup de Fonts que va començar la reconstrucció d'aquesta font però malauradament no la va poder veure acabada.

A la dreta de la font queda la boca de l'antiga mina, on encara es poden veure restes de la vella canonada que menava l'aigua a l'antic mas.

Les altes i espesses ombres d'aquesta font fan que sigui un indret ideal en les calors de l'estiu.