Font del Botàs


Camprodon (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3141,2.3809Clica per veure la ubicació.
Alçada:966 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2012
Caminades:
I-071  Clica per enllaçar amb la caminada I-071.


La localitzem dins de l'anomenada Roureda de Llandrius, a escassos metres de la pista que va de Camprodon a Font Rubí.


Es tracta d'una construcció gran de pedra amb quatre columnes a la part alta i un bancal de pedra a la dreta; la font queda al mig del mur que fa de paret a la font.

Per un broc gran de ferro treballat amb forma de rosetó no para de rajar l'aigua que cau en una pica de pedra quadrada i desaigua, per mitjà d'un canal obert a peu de terra, fins una bassa que antigament servia pel regadiu dels camps propers.

L'espai és ombrívol i acollidor.

La construcció d'aquesta font va ser propiciada pel Patronat de la Fundació Germans Vila Riera i s'inaugurà l'any 1990.

Segons Cèsar August Torras (1852- 1923), l'aigua de la font procedeix d'una antiga font situada a la falda de Sant Antoni, anomenada font de Sant Josep.

L'antic Botàs que dóna nom a la font estava situat dins del recinte de Can Pascal.El botàs era una antiga reserva d'aigua que existia en moltes cases de pagès, servia per controlar l'aigua de regar de les closes de llocs planers, que a Camprodon no són gaires.

En aquest cas l'aigua procedia del Ritortell, la riera que arranca del Clot del Massot. Un sistema de comportes derivava part de l'aigua cap al botàs indicat.

A la vora de la font, camí amunt hi ha una petita cova artificial possiblement resultat d'alguna recerca de minerals en dates llunyanes, al fons de la qual hi ha una imatge en pedra blanca de la Mare de Déu, en la què és molt freqüent veure-hi llànties enceses i flors que hi dipositen els devots i els vianants.