Font de Llandrius


Camprodon (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3157,2.3786Clica per veure la ubicació.
Alçada:965 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Rajolí
Última visita:Desembre-2012
Caminades:
I-071  Clica per enllaçar amb la caminada I-071.


La font es troba sobre el camp de futbol de Camprodon, al final del passeig que també porta a la capella de la Mare de Déu del Roure.


És situada en una placeta envoltada d'un bancal en forma circular.

La paret de la font està feta amb pedres i un tub de ferro fa de broc per on regalima l'aigua que cau directament al terra.

Font remodelada l'any 1949, el recinte té una forma perfectament circular, i domina tota l'esplanada sobre les planes de Can Pascal, amb excel·lents vistes sobre la vall. Actualment l'arbre que hi havia al mig del recinte i els arbres més propers al banc perimetral han desaparegut, guanyant visibilitat.

La finca de Llandrius, al igual que el Sivilla, era propietat de Jacint Bru de Sala, el qual en vendre-la es va reservar el dret d'acudir a beure un got d'aigua de la font de Llandrius el dia de Sant Jacint, que es celebra el mes d'agost. La font ordinàriament formava part d'un passeig en el que uns bancs de pedra servien de pautes en el recorregut per la finca.

Les fonts de Mas Llandrius no són abundoses perquè tenen poca capçalada per a recollir-ne les aigües.

En pocs anys la font ha passat de ser un lloc rural a ser un lloc quasi bé urbà, ja que està envoltada d'edificacions des dels anys 80 en què es va urbanitzar part de les Planes de Can Pascal.

Sens dubte la font actualment és un mirador privilegiat sobre el nou camp de futbol, la nova barriada d'habitatges en filera i en definitiva a darrer terme tota la Vall fins a Tregurà. Darrerament la Capella del Roure fa companyia a la vella font.