Font del Ferro


Camprodon (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3157,2.3744Clica per veure la ubicació.
Alçada:949 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre-2012
Caminades:
I-071  Clica per enllaçar amb la caminada I-071.


La localitzem al nord de la població, a tocar del riu Ritort.

Està en un indret privilegiat, fins fa poc era un dels llocs més bonics de Camprodon, conegut com el camí dels Enamorats. Aquest camí vorejava el canal d'aigua que havia alimentat antics molins drapers i després la fàbrica tèxtil de Can Geronés, abans fàbrica Riba i Garcia.


Un petit muret de dos pams d'alçada per metre i mig d'ample li fan de paret a aquesta font. Al davant hi ha un bancal de forma semicircular.

Deien que la font del Ferro tenia propietats curatives, concretament sembla que tenia virtuts per a guarir l'anèmia, hi anava molta gent d'arreu de la comarca i de mes lluny a recollir amb garrafes aquesta apreciada aigua ferruginós i a fer fontades. Abans era molt freqüent atribuir a cada font virtuts medicinals.

Va estar molts anys en mal estat i seca. Gràcies a la recuperació que va tindre, és pot tornar a gaudir de nou de la font i del paratge.

En fotografies antigues s'observa una placeta més àmplia amb una taula de pedra al mig i un bosc de ribera al fons, desaparegut després de l'aiguat de 1940.

A prop d'aquesta font, vora la casa de la Campa, al clot de la Coma, hi havia la desapareguda font de les Violes.