Font del Monestir


Camprodon (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3144,2.3691Clica per veure la ubicació.
Alçada:956 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2012
Caminades:
I-071  Clica per enllaçar amb la caminada I-071.


Font molt bonica, erigida a redós de la cara nord del mur que envolta el monestir de Sant Pere i sustenta el carrer de dalt. Està al final del recorregut de les escalinates d'accés a la plaça des del Planet.


Construïda a l'Edat Mitjana, abastia d'aigua el poble i es caracteritza per tenir una bola al cim de la font; se'n troben del mateix estil a tot el Nord d´Espanya, també a Camprodon mateix, com les fonts de la Cordera i dels Quatre Cantons.

La font consta d'un cos rectangular de pedra amb una obertura en forma de fornícula on s'hi ubica la sortida de l'aigua que no deixa de brollar per un broc de pedra.

Al capdamunt de la font hi ha una vella inscripció.

A pesar del seu aspecte antic, la seva actual localització és recent. La placeta on s'ubica ara la font, és on antigament va haver-hi el cementiri de Camprodon, havia estat tancada per un mur perimetral i un portal respecte a la pujada a la muntanya de la Costinyola. Era el recinte del cementiri del poble. En aquesta entrada hi havia ambdós costats les pedres en forma de piràmide apuntada, que avui adornen el petit jardí de l'església de Santa Maria, situat a la banda de migdia de l'església parroquial.

El Monestir de Camprodon tingué en el seu poder durant molts anys les fonts baptismals de la Vila, és a dir, tenia l'exclusiva del batejos, la qual cosa l'enfrontava amb la Parròquia de Santa Maria.