Font dels Casots


Castellar del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6249,2.0897Clica per veure la ubicació.
Alçada:379 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-073  Clica per enllaçar amb la caminada I-073. I-269  Clica per enllaçar amb la caminada I-269.


Emplaçada als afores del nucli urbà pel nord, aproximadament a un quilòmetre de distància respecte la plaça Major i per sobre de la pista de Can Cadafalc.
Per accedir-hi prenem com a punt de partida la plaça Major de Castellar del Vallès. Ens situem a la cantonada dels carrers Major i Centre. Pugem pel carrer Major, seguim pel carrer del General Boadella, travessem la plaça Mestre Gelonch i continuem pel carrer Sant Llorenç fins a la cantonada amb el carrer de Canyelles que fem a l'esquerra. Un cop en aquest carrer, agafem el primer carreró que surt per la dreta. Deixem enrere un grup de cases i esdevé un camí cimentat que circula entre horts. Aviat travessem un pont que salva el torrent de Canyelles i tot seguit passem a frec d'un dipòsit d'aigua municipal. Un centenar de metres més endavant anem a parar a una pista forestal de terra que ens talla, la pista de Can Cadafalc, que fem a l'esquerra. Al cap de 75 metres la pista es bifurca; defugim el brancal de l'esquerra que baixa a buscar el torrent, continuem la còmoda pista que marxa en direcció nord, planerament i sempre paral'lela a la riera que ens queda a mà esquerra. Uns 150 metres més tard abandonem temporalment la pista i trenquem a la dreta per un camí ascendent i rocallós que surt de la nostra dreta. Només cal seguir-lo durant uns 175 metres i serem al costat de la font dels Cassots. Uns metres més endavant hi ha una petita esplanada i a la part superior una casa.


Es tracta d'una construcció de pedra tallada i adossada al marge, de la qual només és visible la paret principal, mig coberta per la vegetació. El frontal, d'obra arrebossada, queda endarrerit un pam respecte la façana mitjançant un arc de mig punt. L'aigua surt a l'exterior a través d'un broc de ferro amb un tap de goma per tal de fer-ne un bon ús. A sota un bassal recull l'aigua.

A l'interior queda la mina que des de fa un temps està tapiada. Aquesta és una galeria excavada a la muntanya i bastida amb maons formant una volta.

A l'esquerra de la font tenim un banc de pedra per seure i per la dreta n'arrenca un altre formant angle recte.
El seu nom es deu a que cap al segle XVIII existia en aquest entorn un conjunt de cases habitades i anomenades els "Casots de Canyelles".