Font del Llorer


Castellar del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6328,2.0902Clica per veure la ubicació.
Alçada:418 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Eixuta
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-073  Clica per enllaçar amb la caminada I-073. I-269  Clica per enllaçar amb la caminada I-269.


Localitzada al nord del terme municipal, a uns dos quilòmetres de distància respecte la plaça Major, prop de la pista de Can Cadafalc, pocs metres més amunt de l'entrada al Mas Canyelles.
Ens hi podem apropar amb molta facilitat. Prenem com a punt de partida la plaça Major de Castellar del Vallès. Ens situem a la cantonada dels carrers Major i Centre. Pugem pel carrer Major, seguim pel carrer del General Boadella, travessem la plaça Mestre Gelonch i continuem pel carrer Sant Llorenç fins a la cantonada amb el carrer de Canyelles que fem a l'esquerra. Un cop en aquest carrer, agafem el primer carreró que surt per la dreta. Deixem enrere un grup de cases i esdevé un camí cimentat que circula entre horts. Aviat travessem un pont que salva el torrent de Canyelles i tot seguit passem a frec d'un dipòsit d'aigua municipal. Un centenar de metres més endavant anem a parar a una pista forestal de terra que ens talla, la pista de Can Cadafalc, que fem a l'esquerra. Al cap de 75 metres la pista es bifurca; defugim el brancal de l'esquerra que baixa a buscar el torrent, continuem la còmoda pista que marxa en direcció nord, planerament i sempre paral'lela a la riera que ens queda a mà esquerra. Uns 150 metres més tard rebutgem un camí ascendent que surt per la dreta i que duu a la font dels Casots, 150 metres després creuem la Pedrera del Cente i a continuació traspassem una portalada que ens indica que estem en un camí particular, prohibint el pas als vehicles motoritzats. 425 metres més amunt deixem a mà esquerra el camí que dóna accés al Mas Canyelles i 50 metres després un altre a la dreta que s'enfila cap al Puig de la Creu. Escassos 75 metres més amunt, en un revolt a l'esquerra, prenem un corriolet que s'obre a la dreta i que en uns 20 metres ens aboca a la font del Llorer.


Es tracta d'una construcció de pedra amorterada i adossada a la muntanya. El frontal, de pedra vista, queda un xic endarrerit respecte la façana, sota un petit arc de mig punt. L'aigua raja per un broc de ferro i cau a un bassal quadrat a mig pam del terra.

A la part de dalt hi ha una sanefa transversal de rajoles, malauradament esmicolades.

A l'esquerra de la font disposem d'un banc de pedra per seure arrambat al mur que reté les terres i que alhora li fa de respatller. Per la dreta n'arrenca un altre en angle recte.

Havia estat una font amb un important cabal d'aigua, molt concorreguda per la gent de Castellar, la seva esplanada feia bo de passar el dia. Des de fa uns anys no raja, malgrat que deu ser degut a un embossament de la beta, doncs podem veure la paret de la font ben molla i amb molsa fresca, també ens hem adonat que a peu de pista hi ha una surgència d'aigua que possiblement sigui una desviació natural.