Font del Canyadell


Sentmenat (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6378,2.1024Clica per veure la ubicació.
Alçada:497 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2018
Caminades:
I-047  Clica per enllaçar amb la caminada I-047. I-269  Clica per enllaçar amb la caminada I-269.


Emplaçada a quatre quilòmetres al nord-oest en línia recta del nucli urbà de Sentmenat, a poca distància de la font de la Fagina.
Per accedir-hi ens situem a les portes de Can Vinyals, actual restaurant, situat a l'inici del camí de Can Montllor, on ens hi podem apropar en cotxe per la carretera C-1415a que va de Sentmenat a Castellar del Vallès. Un cop aquí i a peu, ens dirigim cap a ponent i agafem la pista de Can Montllor que marxa en direcció més aviat nord. Al cap d'uns 200 metres arribem a una intersecció de camins; rebutgem la pista que segueix per la dreta i porta a Can Montllor i agafem el brancal de l'esquerra, en sentit nord-oest. 550 metres després anem a parar a un camí que ens talla i que fem a la dreta i tant sols una cinquantena de metres més endavant som en una cruïlla de camins; defugim el de la dreta que se'n va cap a Can Montllor i seguim de front. De seguida passem a frec de Can Padró que deixem enlairat a l'esquerra i tot seguit sortim a un espai obert on tenim una gran bassa cilíndrica alhora que encreuament de camins; rebutgem el brancal de l'esquerra que duu a Castellar del Vallès i prenem el que surt per la dreta en direcció nord, entre la bassa i una casa.
Sense deixar en cap moment el camí principal que està ben fressat, uns 900 metres més endavant arribem a una cruïlla on hi ha uns indicadors que ens assenyalen la font del Canyadell i la font del Gurri; obviem el camí de la dreta que porta a una torre elèctrica i seguim pel de l'esquerra. Uns 300 metres després som en un altre encreuament de camins; defugim el de l'esquerra que segueix el seu recorregut cap a la font del Gurri i el Puig de la Creu, nosaltres continuem pel de la dreta, mantenint la direcció. Uns 50 metres després deixem un camí descendent a la dreta que va cap a Can Montllor de Dalt i 175 metres després arribem a una bifurcació; rebutgem el brancal que surt per l'esquerra i seguim endavant pel de la dreta, més planer. La pista és oberta i assolellada. Un centenar de metres més enllà passem per sota una torre d'alta tensió. A partir d'aquí el camí s'estreny, però és perfectament visible i fàcil de fer. Anem seguint uns senyals de color groc, damunt nostre tenim els cables de la línea elèctrica. Al cap de 190 metres des de que hem passat per sota de la torre elèctrica trobem, a mà dreta i per sota del camí la font del Canyadell i a l'esquerra la seva mina.


Senzilla font mig amagada en un raconet per sota del camí. Es tracta d'una rudimentària construcció d'obra que acull en el seu interior la cisterna de captació, té planta quadrada de metre i mig de base pel mateix d'alçada amb coberta plana. Un dels costats queda arrambat al marge i és per on rep l'aigua provinent de la mina mitjançant una canonada de plàstic. A l'extrem oposat tenim una de les dues sortides d'aigua, aquesta regulada per una aixeta de polsador i sense pica ni bassal, l'aigua cau directament al terra. Al costat esquerre hi ha l'altra brollador, de plàstic, que vessa l'aigua a un canal de maons per on és canalitzada més enllà.

Uns 10 metres més amunt, a l'altra banda del camí, hi ha la mina, picada directament a la roca viva. Està oberta.

Podem veure una mànega de plàstic que alimenta la canal directament des de la mina, sense passar abans per la font.

L'accés a la font està ben senyalitzat. També disposa d'un rètol metàl·lic posat per la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de Sentmenat amb el seu nom i l'advertiment de que l'aigua no té garantia sanitària.