Font de la Fagina


Sentmenat (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6382,2.1035Clica per veure la ubicació.
Alçada:414 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2020
Caminades:
I-047  Clica per enllaçar amb la caminada I-047. I-148  Clica per enllaçar amb la caminada I-148. I-269  Clica per enllaçar amb la caminada I-269.


La localitzem a quatre quilòmetres al nord-oest en línia recta del nucli urbà de Sentmenat, presidint una clariana situada per sobre del salt de Montllor.
Per accedir-hi ens situem a les portes de Can Vinyals, actual restaurant, situat a l'inici del camí de Can Montllor, on ens hi podem apropar en cotxe per la carretera C-1415a que va de Sentmenat a Castellar del Vallès. Un cop aquí ens dirigim cap a ponent i agafem la pista de Can Montllor que marxa en direcció més aviat nord. Sense deixar la pista principal, al cap d'uns 1,3 quilòmetres som al costat Can Montllor de Dalt, on podem estacionar el vehicle i continuar a peu.
Un rètol de fusta ens assenyala la direcció a seguir per anar a les fonts de la Fagina. Deixem doncs la casa a la dreta i també defugim un camí descendent que surt per la dreta, engeguem per un ample vial que marxa en direcció nord-oest al començament. Caminem en lleugera pujada sempre pel camí més ample durant uns 1,2 quilòmetres, fins que siguem en una intersecció; aquí rebutgem el brancal de l'esquerra i girem envers la dreta per un camí planer que va en sentit nord/nord-oest i que 300 metres més tard ens aboca en una clariana que acull una tranquil·la àrea d'esbarjo amb taules i bancs per fer-hi una estada.


En aquest paratge hi trobem primer la font de la Fagina, al final de l'esplanada tenim la font dels Llorers i d'aquí baixem per unes escales que ens condueixen al Salt de Montllor.

La font de la Fagina és molt bonica , ben treballada i acurada, de ben segur una de les més maques de la contrada, sinó la que més.

Es tracta d'una construcció de pedra vista i adossada a la muntanya, molt ben integrada al paisatge. La teulada és a dues vessants que cauen gairebé fins el terra i està rematada amb llosses.

La font està aixoplugada sota un arc de mig punt emmarcat amb pedres disposades en forma de plec de llibre. Dins, a la paret interior, l'aigua raja per un tub d'acer inoxidable i cau en una petita bassa quadrada d'obra, d'un pam d'alçada, desaiguant al torrent a través d'un rec obert. En èpoques de cabal minso, podem treure aigua per l'aixeta que queda sota el broc.

A banda i banda disposem de bancals per seure, tant dins com a fora.

Al capdamunt del frontal hi ha un senzill cartell de fusta amb el nom de la font i a l'esquerra un mosaic de rajoles de ceràmica amb un poema d'en Jaume Verdaguer.

El terra immediat està empedrat i a l'entorn disposem d'un parell de taules de pedra amb bancs de fusta per fer-hi una estada.
Aquest indret es conserva en tan bon estat gràcies a un grup de voluntaris de Sentmenat que dediquen unes hores a la setmana a donar forma amb pedres i ciment aquest entorn.