Font de Can Comas


Tiana (Maresme )
Coordenades GPS:41.4855,2.2699Clica per veure la ubicació.
Alçada:113 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre-2014
Caminades:
I-097  Clica per enllaçar amb la caminada I-097. I-167  Clica per enllaçar amb la caminada I-167.


Es troba al marge esquerra de la riera d'en Font, uns 80 metres més avall d'on comença a estar pavimentada, en un eixamplament de la mateixa, sota Can Jordana.


El frontal de la font, fet amb petites pedres de colors formant un mosaic, queda endarrerit respecte la façana principal per una volta d'obra, on l'aigua brolla generosament per un broc metàl·lic, cau en una pica semicircular que descansa a terra i és canalitzada fins un safareig situat a uns 10 metres de la font i cobert amb una teulada de teules. El conjunt de la font queda protegit de la riera per un bancal d'obra i maons. Sembla ser que l'última restauració d'aquesta font correspon a l'any 1976, tal com està gravat al capdamunt de la volta. L'avi Salarich, el del Racó de les Pedres i Rajoles d'en Pere Salarich, va decorar la façana principal amb diferents plafons fets amb pedretes i rajoles de colors, també va construir la taula i els bancs. Al costat de la font encara es conserven els safareigs públics, on les dones anaven a rentar la roba mentre feien petar la xerrada i controlaven la mainada que jugava amb l'aigua i el fang d'allà mateix.

A finals del segle XIX, algunes cases de Tiana tenien aigua de pou o de mina, però eren moltes les que no disposaven de subministrament d'aigua i l'havien d'anar a buscar a una font. La font més propera al nucli urbà era aquesta, la font de Can Comas, d'aquí ve que el carrer Verge del Carme antigament es digués carrer de la Font. Després de la construcció del nou Ajuntament a la plaça de la Vila l'any 1896, se'l va dotar de subministrament d'aigua procedent de la mina de Pau Regordosa, de manera que els veïns de la plaça de la Vila (aleshores plaça de la Constitució) i dels carrers propers entraven a l'Ajuntament amb les seves galledes per proveir-se d'aigua. Per tal d'evitar la inconveniència que a totes hores els veïns tinguessin accés a l'Ajuntament, l'any 1910 es van instal·lar dues fonts per cobrir les necessitats dels veïns de les rodalies; una, ja desapareguda, al centre de la plaça de la Vila i l'altra davant de l'antiga Sala Giral (la que avui dia hi ha davant el restaurant l'Avi Mingo). Aquestes dues noves fonts, i el fet que s'anés proveint d'aigua als habitants de Tiana, deixava sense sentit el nom del carrer de la Font, i així fou que aquell mateix any 1910 es canvià el nom del carrer de la Font per l'actual Verge del Carme.