Font de Santa Maria


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.3835,2.1816Clica per veure la ubicació.
Alçada:4 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol-2013


Situada dins el barri de la Ribera, davant l'entrada principal de l'església de Santa Maria del Mar, a la plaça que porta el seu nom.


Podria ser obra d'Arnau Bargués, un dels més reputats mestres barcelonins, de principis del segle XV. La font va ser construïda cap a l'any 1402 sobre l'espai on hi havia hagut l'antic cementiri de l'església. Se la coneixia com la "font dels Senyors" pel fet de ser utilitzada pels residents adinerats del carrer Montcada. En els seus inicis, la torre feia les funcions de magatzem d'aigua, a partir del segle XVI es va instal·lar un jardí al seu damunt. Es conserven en bon estat els murs originals, amb una rosassa sobre la pila, dues gàrgoles zoomòrfiques, i els escuts reial i de la ciutat. Del frontal de la font surten tres aixetes disposades longitudinalment per on l'aigua raja i cau en una llarga pica de pedra picada.

Recentment es va realitzar un important arranjament de tota l'estructura d'aquesta antiga font, una de les més antigues de la ciutat de Barcelona, juntament amb les de Sant Just , Portaferrissa i Santa Anna.