Font de Canaletes


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.3852,2.1701Clica per veure la ubicació.
Alçada:15 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol-2013


En un dels llocs més significatius de Barcelona, situada al Raval de Ponent, a la part alta de la Rambla, trobem la font de Canaletes.


La font actual és del 1890 quan l'ajuntament aprovà la instal·lació d'una font fanal. És de ferro, té quatre brolladors i està coronada per un fanal de quatre llums. En un angle de la font hi ha una petita font per als gossos. L'aigua és de la xarxa municipal.
Aquesta font dóna nom a la part més alta de la Rambla, tocant a la Plaça Catalunya, que es coneix com la Rambla de Canaletes. El nom prové d'una font que existia en el segle XVI en aquella zona, on l'aigua baixava per unes canaletes, d'aquí el nom de font de Canaletes. Aquestes canaletes anaven a donar a un abeurador. La font original estava situada al pati de l'edifici dels Estudis Generals, precedents de la Universitat de Barcelona, en desaparèixer aquest edifici la font fou traslladada a la Rambla. L'aigua, originàriament, provenia de les mines de Collserola i entrava a la ciutat pel Portal de l'Àngel, des d'allí una canal de ceràmica portava l'aigua per la muralla fins a la part alta de la rambla on la primera font a rebre l'aigua era aquesta. És per això que en ser la primera font prengué fama de tenir l'aigua més fresca. Quan es van enderrocar les muralles de Barcelona, s'hi va instal"lar una nova font amb aigua que provinent de la Mina de Montcada.
Hi ha una llegenda que engresca a molts visitants a beure aigua de la font; es diu que «qui beu de canaletes, torna a la ciutat», de manera que tothom a qui agradi la ciutat o tingui motius per tornar-hi s'hi apropa per beure-hi com si fos una superstició. Aquesta llegenda ha estat recollida per molts cronistes, alguns donen la versió que l'aigua de la font embruixa al qui la veu i li desperta una gran passió per la ciutat de Barcelona impedint-li de marxar-ne. Canaletes també és famosa per ser el lloc on es reuneix l'afició «culer» per celebrar els èxits del Barça. El motiu de què sigui la font de Canaletes el lloc, ve de què als anys 30, per conèixer els resultats dels equips catalans, els aficionats al futbol anaven a la redacció del diari La Rambla per llegir els resultats que estaven en una pissarra davant de la font.