Font de Talló


Talló (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3639,1.7717Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,035 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Eixuta
Última visita:Agost-2013
Caminades:
I-112  Clica per enllaçar amb la caminada I-112.


És situada al sud del turó de Monterròs, entre la carretera que des de Bellver porta a Pi i la que ho fa des de Talló.


És una font sota una construcció de volta feta amb pedra calcària local, amb dues finestres a cada costat, sota les quals hi ha uns bancs de fusta. Sobre la font, amb un brollador de ferro, hi ha un oratori amb la reproducció de la Mare de Déu de Talló. A banda i banda hi ha unes poselles o lleixes per a flors i espelmes dels devots.
Segons la llegenda, la Mare de Déu va ser trobada per una ovella que contínuament burxava el terra en un mateix punt; en recuperar la imatge va brollar aigua i va néixer aquesta font, molt estimada per la gent de la Batllia.
La font de Talló és un element d'una de les tradicions més antigues de la Cerdanya, encara avui conservada, de la qual estan molt orgullosos els bellverencs. Una tradició d'un clar origen pagà que ens parla del culte a la mare terra i a la fertilitat (aigua), idea que el cristianisme va recollir i va representar en la figura de la Verge Maria. El Dilluns de Pasqua Florida se celebra l'aplec de Talló a l'església de Santa Maria de Talló, i a la tarda una vella tradició dóna el privilegi als bellverencs de dirigir-se cap a la font travessant els prats sembrats. Després de ballar per parelles el ball pla cerdà davant de la font, de menjar coca i de veure vi dolç, es balla una corranda en cercle, agafats de les mans i girant d'esquerra a dreta per, segons la tradició, donar fertilitat. Després es repeteix la corranda enmig dels camps. La llegenda explica que, una vegada, el seu propietari no va deixar passar ni ballar les corrandes; aquell any no va collir res d'aquells camps.