Font Freda


Bellver de Cerdanya (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3176,1.7972Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,695 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2018
Caminades:
I-112  Clica per enllaçar amb la caminada I-112. I-160  Clica per enllaçar amb la caminada I-160. I-195  Clica per enllaçar amb la caminada I-195.


Localitzada a uns 300 metres al sud-oest del collet de Font Freda, uns 90 metres per damunt de la Font Freda de Baix.
S'hi pot accedir des de Riu de Cerdanya per la pista semi-asfaltada que puja al coll de Pendís passant pel collet de Font Freda, o bé des de Bellver de Cerdanya per la pista forestal que remunta la vall de l'Ingla i segueix cap el refugi dels Cortals de l'Ingla, el coll de Pendís i el collet de Font Freda (una pista és la continuació de l'altra). Vinguem d'on vinguem, un cop al collet de Font Freda, un camí de forta pendent i ben assenyalat que surt de la pista en sentit sud-oest ens hi porta en escassos 150 metres.


La captació de l'aigua de la muntanya és canalitzada per dins d'un muret de pedra que acaba en una petita paret en angle recte. D'aquí l'aigua brolla generosament per un tub colzat i cau en un llarg abeurador d'obra que a la vegada passa a un segon abeurador, tant llarg com el primer, situat a continuació i a menor alçada.

Al damunt de cada abeurador hi ha un tub metàl·lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro. Desconec la funció d'aquests tubs. En podem trobar un altre cas a la font del Gonec, emplaçada al capdamunt de la veïna vall de Pi, un altra a la Font Freda de Riu, que es troba al camí que porta del coll de Trapa al collet de Moixeró i una més a la font de l'Orri, situada a la vall de Ridolaina, sota mateix del Cortal de l'Oriol.

A pocs metres de la font hi trobarem taules i bancs de pedra repartits pel bosc on podem fer-hi una estada i encara no cent metres més avall ens queda l'altra font Freda, la de Baix, malgrat que aquesta només goteja de tant en tant.