Font de Sant Isidre


Alp (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3723,1.8854 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,161 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost-2015
Caminades:
I-116  Clica per enllaçar amb la caminada I-116.


Localitzada al casc antic d'Alp, al carrer Central, 23.


Conjunt arquitectònic format per la font i un llarg abeurador pel bestiar. La font està encastada a l'edifici, dins d'una obertura endarrerida respecte la façana mitjançant una volta de pedra. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua per mitjà d'una aixeta de llautó (recentment ha estat substituïda l'antiga aixeta amb maneta giratòria), una imatge de Sant Isidre i dos bancals de pedra disposats un davant de l'altre, amb les parets de respatller. L'aigua cau en un enreixat de ferro arran del terra que està empedrat amb còdols de riu.

A banda i banda de la font, a la paret exterior, hi ha dues pedres treballades i molt erosionades pel pas del temps. L'abeurador pel bestiar està adossat a la paret de la casa, a la dreta de la font, fa uns 5 metres de llarg i mig d'alçada, tot de pedra lligada per fora i rematat per dins amb ciment.

Es diu que el senyor Isidre Balart, antic propietari de la casa, tornava cap a casa quan el torb el va agafar a mig camí, allí va fer una promesa; si arribava sa i estalvi a casa construiria una font en el seu nom. Així deuria ser, i gràcies a aquella promesa ara disposem de la font de Sant Isidre.

L'Ajuntament d'Alp té en aquesta font i en d'altres del municipi un reclam turístic, cosa que agraïm, dons és una manera de donar-les a conèixer i també de conservar-les.