Font de la Mare de Déu de la Guia


Alp (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3714,1.8860Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,174 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2013
Caminades:
I-116  Clica per enllaçar amb la caminada I-116.


Situada a la plaça de la Font, al casc antic d'Alp.


Conjunt arquitectònic on hi trobem a més de la font, una imatge de la Mare de Déu de la Guia, un abeurador pel bestiar i un safareig públic que antigament a més d'ésser a on s'hi anava a recollir l'aigua diàriament s'hi rentava la roba. Al mig de la plaça queda la font, dins una gran construcció de pedra amb teulada de pissarra a dues aigües; a la cara nord hi ha una gran obertura, endarrerida respecte la façana, en forma de volta, que dóna accés a la sortida d'aigües. L'aigua brolla generosament per dues antigues aixetes i un broc colzat al mig d'elles, situats a baixa alçada i collats al frontal, cau al terra empedrat i desguassa per un enreixat allargat situat a l'esquerra de la font. Damunt queda una imatge de la Mare de Déu de la Guia dins una vitrina, un fanal al sostre i dos bancals de pedra disposats un davant de l'altre, amb les parets de respatller.

A l'altra banda de la plaça queda el safareig i l'abeurador. El safareig és rectangular, d'uns 5 metres de llarg per 3 d'ample, de pedra lligada per fora i rematat amb ciment per dins, coberta la part de rentar per un porxo de pissarra a dues aigües amb un embigat de fusta. l'Abeurador queda a continuació del safareig, en angle recte i adossat al mur d'una casa, fet d'obra arrebossada.

Tot el conjunt es troba en molt bon estat de conservació, s'agraeix trobar fonts de tal importància. L'Ajuntament d'Alp té en aquesta font i en d'altres del municipi un reclam turístic, cosa que agraïm, dons és una manera de donar-les a conèixer i també de conservar-les.