Font dels Capellans


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5850,2.0666Clica per veure la ubicació.
Alçada:268 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2022
Caminades:
I-122  Clica per enllaçar amb la caminada I-122. I-134  Clica per enllaçar amb la caminada I-134. I-213  Clica per enllaçar amb la caminada I-213.


Emplaçada en el barranc dels Capellans, a uns 250 metres en línia recta al nord de l'església de Sant Julià d'Altura.


S'hi accedeix fàcilment des de l'esplanada de l'àrea de lleure de Sant Julià d'Altura, de l'extrem nord de la qual arrenquen unes escales que ens baixen al bosc on ens trobem amb una cruïlla de camins; prenem el camí descendent de l'esquerra, franquejat per una barrera i que marxa en sentit nord-oest, en moderada pendent. Uns 100 metres després descrivim un revolt molt tancat a la dreta, al mateix temps que travessem el sot dels Capellans. Aquí el camí s'encara cap el nord-est i uns 120 metres més endavant, a l'esquerra, ens queda la font.


La font raja del talús amb l'aigua que recull del barranc dels Capellans, afluent del torrent de Ribatallada. Presenta una obra en forma de capella adossada al marge de la muntanya, construïda amb maons vistos i pedra.

Dins l'arcada hi ha tres brocs, malgrat que no tots ragen, depenen de les pluges. La part baixa del talús es troba reforçat amb un mur de pedra lligada, disposat en angle recte respecte la font, el qual serveix per subjectar una alzina adulta que es troba molt inclinada i de la qual sobresurten les arrels. La franja de davant de la font està pavimentada amb totxo manual, amb un banc de fusta encastat al mur de pedra.

Al segle XVIII ja se l'anomenava així, avui dia és propietat de la Companyia d'Aigües de Sabadell i continua sent molt visitada. L'última remodelació de la font data de l'any 2002. L'entorn immediat a la font és net, però el barranc de Capellans és ple de deixalles.