Font del Suro


Sabadell (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5854,2.0665Clica per veure la ubicació.
Alçada:261 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2022
Caminades:
I-122  Clica per enllaçar amb la caminada I-122. I-134  Clica per enllaçar amb la caminada I-134. I-213  Clica per enllaçar amb la caminada I-213.


La trobem a cavall del barranc dels Capellans i el torrent de Ribatallada, a uns 300 metres en línia recta al nord de l'església de Sant Julià d'Altura, i a escassos 75 metres més avall de la font dels Capellans.


S'hi accedeix fàcilment des de l'esplanada de l'àrea de lleure de Sant Julià d'Altura, de l'extrem nord de la qual arrenquen unes escales que ens baixen al bosc on ens trobem amb una cruïlla de camins; prenem el camí descendent de l'esquerra, franquejat per una barrera i que marxa en sentit nord-oest, en moderada pendent. Uns 100 metres després descrivim un revolt molt tancat a la dreta, al mateix temps que travessem el sot dels Capellans. Aquí el camí s'encara cap el nord-est i uns 120 metres més endavant, deixem la font dels Capellans a l'esquerra i escassos 75 metres més avall som a la font del Suro que ens queda a peu de camí a l'esquerra.


Un petit muret d'obra arrebossada adossat al marge de la muntanya fa de frontal a la font. D'un broc de ferro encastat al frontal raja un fil d'aigua que cau en una pica rodona, després passa per sota el paviment del davant de la font i va a parar a un petit bassal per desguassar finalment al torrent tot creuant el camí. A l'esquerra de la font i disposat en angle hi ha un bancal d'obra pintat curiosament de color blau cel descolorit. L'aigua d'aquesta font recull diversos escorrims que procedeixen de la font dels Capellans, com també del torrent que hi va a parar.

De fet, aquesta deu és de construcció molt recent. Fins fa poc la font del Suro era uns metres més avall, també a l'esquerra del camí, just abans d'arribar al revolt següent, el de les alzines sureres. Val a dir que la presència d'aquestes sureres és del tot excepcional i ens indica que aquí hi ha un aflorament de substrat silícic.