Les Tres Fonts de Lilla


Lilla (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3484,1.2125Clica per veure la ubicació.
Alçada:485 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2022


Trobem aquesta font en un racó enlairat a la plaça Major del poble, al costat de l'església de Sant Joan, adossada a la paret d'una casa. Per atansar-s'hi cal pujar uns esglaons fets de pedra i rajoles.


Construïda amb maons formant un angle recte, l'aigua raja generosament per tres forats que queden entremig d'unes pedres disposades longitudinalment al frontal i cau en una pica d'obra rematada per una llarga llosa escairada; després, l'aigua circula per dins del bancal que envolta el conjunt i alimenta un abeurador situat a peu de plaça. Finalment, l'aigua sobrera cau dins una cavitat, amb un sostre de volta fet amb pedres, que queda sota el conjunt i que està tancada amb un enreixat de ferro.

Al frontal hi trobem una llosa amb el nom de la font i al capdamunt tres pinyes de pedra.

L'abeurador té una llarga pica de pedra picada, d'una sola peça, que descansa sobre un pedestal de maons i rep l'aigua per un gruixut tub de ferro situat a l'esquerra.

La font i l'espai immediat han estat arranjats recentment; abans de la reconstrucció tot era de pedra, la font que també tenia els seus tres raigs, el sòl, el canaló semi-obert que resseguia les parets que envoltaven el conjunt i els bonics safareigs que estaven ubicats on ara queda la terrassa, damunt de la cavitat.

Aquesta és una font especial per a mi, és la primera que en tinc constància. Recordo els primers estius de la meva infantesa acompanyant a la meva iaia a fer la bugada als bonics safareigs que hi havia, ben d'hora, doncs era quan l'aigua era més neta, s'havia renovat durant la nit. Mentre ella rentava la roba, jo em distreia llençant fulles a la pica de la font i veure com circulaven pel canaló de pedra que envoltava el recinte i menava als safareigs.