Font de Sant Marçal


Montblanc (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.3772,1.1591Clica per veure la ubicació.
Alçada:347 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig-2014


La trobem a la plaça de Sant Marçal, davant l'església del segle XIV.


La font té una estructura cilíndrica de grans dimensions feta de pedra, acabada amb un merlet de maons i tota ella adossada a la paret d'una casa. Té dos brocs, un dels quals havia estat tapiat durant cert temps, i ambdós deixen caure l'aigua a una bonica pica que envolta l'estructura i que desguassa, per una canal oberta a la part dreta, i alimenta un abeurador pel bestiar, fet tot d'una peça de pedra picada.
Per tal d'aconseguir una distribució d'aigua adequada a les necessitats de la població, eren necessàries almenys dues fonts més als extrems de ponent i de llevant. L'antiga font del Vall era una font petita, baixa i encastada a la paret d'altres edificacions. S'ubicava al tram central del costat de la muralla de Sant Jordi, al carrer del mateix nom; més o menys on ara hi ha l'antic hort de Cal Cardús. Sembla que va ser enderrocada pels volts del 1830. Per substituir l'antiga font del Vall, i aprofitant la urbanització de la plaça de Sant Marçal, se'n va fer una de nova l'any 1892 col"locada just davant de la històrica església de Sant Marçal. Aquesta font de Sant Marçal, inaugurada l'any 1892, tenia assignades dues plomes d'aigua, quantitat que fou insuficient i que va fer que el 1915 es duguessin a terme els treballs convenients per augmentar-ne el cabal.
La meva visita a aquesta font ha estat durant la Setmana Medieval de Montblanc (us la recomano) i vaig trobar-la ocupada per l'organització de l'esdeveniment, convertida en una taverna medieval a l'aire lliure, amb la font utilitzada com a taulell i bona part de la plaça de Sant Marçal plena de taules i cadires. No vaig poder prendre fotografies de la font, només és meva la dels gerros amb ginesta, les demés que veieu són prestades d'Internet. La propera vegada que visiti Montblanc en penjaré de meves.