Font Vella (1ª)


Barberà de la Conca (Conca de Barberà )
Coordenades GPS:41.4131,1.2281Clica per veure la ubicació.
Alçada:443 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig-2014


Localitzem aquesta font al capdavall del carrer homònim, al nord de la població, al mig d"un espai descobert que forma una petita plaça.


Es tracta d'una estructura triangular, amb cinc brocs de ferro mig colzats disposats a la part de baix, un al costat de l'altre, dels quals només tres ragen. L'aigua cau a una pica allargada de pedra que sobreïx per mitjà d'una canal oberta de pedra i alimenta un abeurador allargat, situat a l'altra banda de les escales i després el safareig que queda a continuació: Una bassa estreta i rectangular feta amb lloses de pedra (a diferència d'altres pobles, Barberà té l'espai de rentadors descobert). A la part superior del frontal podem veure l'any que fou reformada, el 1986, i sobre la sortida d'aigües, una llosa de pedra anomena la plaça amb el seu nom.
Va ser la primera font que es va construir al poble i data de l"any 1175. La funció principal de la font, a part de la seva vessant social i fins que no es va instal·lar l'aigua corrent al poble, era abastir d'aigua els vilatans. Al segle XVIII, al costat de la font, s'hi van construir els antics rentadors públics i un abeurador per a les cavalleries. Aquestes construccions, però, van ser dissortadament enderrocades i l'any 1986 es va restaurar l'entorn de la font, deixant l'aspecte actual. Cal destacar la presència, al davant de la font, d'una còpia de la creu de terme gòtica que es trobava a l'ermita de Santa Anna (l'autèntica s'exposa al Museu Comarcal) i pocs metres més enllà, a l'altre extrem de la plaça, podem veure una altra bonica font.