Font de Sant Gil


Queralbs (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3952,2.1525Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,958 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juny 2016
Caminades:
I-153  Clica per enllaçar amb la caminada I-153. I-220  Clica per enllaçar amb la caminada I-220.


Emplaçada a l'entrada del pla del santuari de Núria, per sota del camí i a la vora de la riba dreta del llac, a escassos 75 metres al sud de la capella de Sant Gil.


Passa per ser una de les millors i més boniques fonts del Pirineu. La seva aigua és de neu del Puigmal, enriquida a les entranyes de la terra. Diuen també que la féu brollar el mateix Sant Gil, per tal d'apagar la set en les seves dures penitències.

És una construcció en forma de petita caseta, tota ella de pedra, amb teulada de lloses a dues aigües i culminada amb una creu de ferro. La font és protegida sota una volta que esdevé un preuat abric en cas d'un canvi de temps sobtat. A la part baixa de la paret del fons, l'aigua brolla alegrement per un broc de ferro i cau en un petit bassal quadrat situat per sota del nivell del terra que està empedrat.

A la part de dalt del frontal hi podem veure tres gravats en terrissa; als extrems la campana i l'olla característiques de Núria i al mig una representació de Sant Gil. A banda i banda, dos bancs de pedra adossats a les parets laterals que li fan de respatller ens conviden a reposar una estona escoltant l'agradable xiuxiueig de l'aigua.