Font del Pedró


L'Escala (Alt Empordà )
Coordenades GPS:42.1261,3.1265 Clica per veure la ubicació.
Alçada:4 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Eixuta
Última visita:Agost-2014


Situada a la confluència de l'avinguda Francesc Macià i el carrer Empordà, a l'oest del nucli antic de L'Escala, als peus del puig del Pedró.


La font fou bastida l'any 1796, prop del camí d'entrada al poble de l'Escala, sota el conceptes sanitaris promoguts per la il·lustració. Conjunt de planta rectangular format per la font pròpiament dita i al seu costat el safareig públic. Ambdues estructures es troben a un nivell inferior respecte al nivell de circulació actual del carrer. La font està formada per un cos rectangular que presenta un gran arc de mig punt al frontal, per accedir als brolladors. Està bastit amb carreus de pedra ben desbastats lligats amb morter de calç, damunt d'una línia d'imposta motllurada. A l'interior, l'aigua brollava a través de tres sortidors instal·lats en un banc d'obra. Al frontal s'hi pot llegir l'any de construcció, 1796, i el lema "Si obres, tanca". A través d'una canal situada al paviment, l'aigua s'escolava per sota del carrer cap a la desembocadura del rec Ter Vell. A la font s'hi accedeix mitjançant unes escales d'obra, situades a peu del carrer. Al costat sud de la font, separat per una tanca de pedra i morter, hi ha el safareig; de planta rectangular i amb unes mesures força grans, el safareig està bastit amb carreus de pedra ben desbastats, amb les peces superiors esbiaixades per facilitar el rentat. Envoltant el perímetre hi ha una canalització que recollia l'aigua sobrant, i la conduïa cap enfora, a través del mur de pedra. A l'extrem sud, el safareig presenta un dipòsit a manera d'abeurador. A la paret esquerra de la font hi podem veure un mosaic de rajoles amb una cançó popular del segle XIX dedicada a la font. A la paret que tanca el conjunt pel sud hi ha penjada una antiga fotografia de la font amb un cartell informatiu al seu costat.
Des dels inicis del poble de L'Escala el proveïment d'aigua potable era un dels problemes principals. Fins que es va inaugurar aquesta font i el safareig del costat, la població havia de recollir l'aigua plujana amb cisternes o bé fer servir l'aigua dels pous del poble que era salmàstiga per la proximitat del mar. L'any 1796, l'aigua potable de la deu de la Fornaca, a quilòmetre i mig de distància, es canalitza fins aquí. Deu pilars de pedra en línia recta, foradats perquè sortís l'aire facilitaven la circulació subterrània de l'aigua. Això va suposar un important canvi en els costums i la qualitat de vida. L'any 1887 es construeix el rentador a tocar del rec del Molí per aprofitar l'aigua corrent. L'any 1916, finalment, l'alcalde Joan Baptista Gou i de Palol, inaugura la portada d'aigua corrent a la vila enmig d'una gran festa popular.